Ga direct naar de inhoud

Zeer snelle bouw McDonald’s Coolsingel 44

Op de Coolsingel in Rotterdam is de bouw gestart van een nieuw paviljoen voor McDonald’s. Omringd door rijk gedetailleerde historische gebouwen, zoals het postkantoor, het stadhuis en het Atlanta Hotel paste het bestaande paviljoen – ooit het lelijkste gebouw van Rotterdam genoemd – niet meer bij de wensen en ambities van zowel McDonald’s als de stad Rotterdam.

In opdracht van McDonald’s Coolsingel 44 ontwierp Mei architects and planners voor deze plek een spectaculair nieuw paviljoen dat in zeer korte tijd zal worden gerealiseerd. Naar verwachting opent eind maart 2015 al de ‘misschien wel mooiste McDonald’s van Europa’ haar deuren.

This content is available after accepting the cookies.

verbinding met de stad

De gemeente Rotterdam gaat de Coolsingel herprofileren tot een stadsboulevard met allure. Hiervoor dienen alle bestaande paviljoens te verdwijnen. McDonald’s heeft op deze locatie echter nog erfpachtrecht tot 2044. Mei architects and planners kreeg daarom opdracht van McDonald’s Coolsingel 44 om op de bestaande locatie een nieuw paviljoen te ontwerpen met een uitstraling die past bij de (vernieuwde) Coolsingel en de rijke historische omgeving. Het nieuwe gebouwvolume is door Mei zorgvuldig getailleerd en geleed, om het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar te maken. Het gebouw krijgt een zo compact mogelijke kern met daaromheen een glazen gevel. Dankzij een volledige transparante lobby, met ingangen aan drie zijden, loopt de openbare ruimte als het ware door in het gebouw. De installaties voor McDonald’s zijn geïntegreerd in het dak, dat als vijfde gevel mee is ontworpen.

Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam en Mei architects and planners is het gelukt met de bouw van het nieuwe paviljoen tevens de ‘verrommeling’ van de openbare ruimte aan te pakken. Zo zullen de verschillende nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten, die nu het straatbeeld ontsieren, worden geïntegreerd in het gebouw. Door toepassing van verlichting in de gevel wordt tegelijkertijd de sociale veiligheid verhoogd.

Om de verbinding met de stad nog sterker te maken worden voor de inrichting van het terras dezelfde meubels gebruikt als op andere openbare plekken in de stad.

een stralend paviljoen – overdag én ‘s nachts

Net als de historische gebouwen in de omgeving wordt het paviljoen voorzien van een rijk bewerkte gevel. Er is gekozen voor uitvoering in één materiaal: messing. Dit warm en chique ogende materiaal is tegelijkertijd ook hufterproof en duurzaam.

Omdat McDonald’s dag en nacht open is (24/7), is ook de verschijningsvorm in het donker belangrijk. Overdag is het gebouw open en uitnodigend voor het winkelend publiek, ’s avonds straalt het gebouw om het uitgaanspubliek aan te trekken. De huid van messing wordt geperforeerd met hartvormige perforaties als een soort ‘voile’ rondom het glazen gebouw, waardoor het licht naar buiten straalt. Door de toepassing van verschillende perforatiegraden wordt in de messing gevelbekleding een mensenmenigte op de Coolsingel verbeeld. De nieuwe McDonald’s wordt immers gebouwd voor de Rotterdammers, die straks weer een reden erbij hebben om trots te zijn op hun stad.

Naar de projectpagina.