Ga direct naar de inhoud

Max & Moore opgeleverd: spraakmakende, groene én gezonde werkgebouwen voor de pioniers van Buiksloterham

Met een rijkheid aan groen, geïntegreerde PV-panelen in de gevel, maximale flexibiliteit en hoge mate van circulariteit, zet Max & Moore de toon voor de transformatie van Buiksloterham tot nieuw stedelijk gebied. Deze innovatieve kantoorgebouwen aan de Asterweg in Amsterdam Noord zijn ontworpen door Mei architects and planners, in opdracht van Being en COD. Binnenkort zijn de pioniers van Buiksloterham hier te vinden; een nieuwe generatie creatieve, productieve ondernemers die gezond werken hoog in het vaandel hebben staan. Op dit moment nemen de eerste huurders hun intrek in de gebouwen.

Moore

Robuust – chique

Max & Moore bestaat uit twee bouwvolumes die qua architectuur aansluiten op de typologie en het DNA van Buiksloterham: stoer, kloek en robuust. Max & Moore zijn familie van elkaar, maar hebben hun eigen karakter. Ze zijn als zwart en wit, zout en peper, groot en klein. Max staat sterk op een dubbelhoge plint en is uitgevoerd in uitgesproken horizontale banden van zwart staal en PV. Moore is zacht in compositie en bevat een balans tussen ruw en verfijnd beton in witte, lichte kleuren. De familiare eigenschappen worden gedeeld in het materiaalgebruik van integrale PV panelen, die blenden met het staal en beton.

“Het gave is dat Max & Moore heel goed scoort op energieopwekking, onder meer omdat in het ontwerp PV-panelen zijn geïntegreerd. En dat is zo vanzelfsprekend gebeurd, binnen het concept van Robuust-Chique, dat het niet opvalt. Max & Moore is een sterk voorbeeld van het circulaire manifest van Buiksloterham. Ik zou het geen kantoor noemen, het is een werkruimte van de toekomst.”

Robert Winkel
architect | founder

Het gezonde werken

Met Max & Moore is een gezonde en natuurinclusieve werkomgeving gecreëerd, waarbij duurzaamheid een hoge prioriteit heeft. Natuur is dan ook integraal onderdeel van het ontwerp gemaakt en samen met Moss is een ijzersterk groenontwerp ontwikkeld. Dakterrassen, dubbelhoge patio’s, verticaal groene gevels en pergola’s wisselen elkaar af. De natuur is een verbindende factor tussen de verschillende verdiepingen en beide gebouwen. Het groen draagt bij aan de biodiversiteit en aanwezige stadsecologie, en is tegelijkertijd de drager van het gezonde werken. De buitenruimtes voorzien alle werkverdiepingen van frisse lucht en de mogelijkheid om je even in het groen te begeven. Op diverse plekken in de gevel en op de terrassen zijn insectenhotels en nestkasten voor vogels en vleermuizen geïntegreerd in het ontwerp. Zo draagt Max & Moore actief bij aan de biodiversiteit van de nieuwe stadswijk.

Plint van Max links en Moore rechts, met tussenin een fietspergola

Integratie van de modernste technieken

Passend bij een nieuwe samenleving die steeds bewuster wil gaan leven, zijn duurzaamheid en toekomstbestendigheid bij Max & Moore belangrijke pijlers. Het volledige plan is energieneutraal (EPC = 0) ontworpen en heeft een BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat. Er zijn innovatieve PV-panelen ontworpen die integraal in de architectuur zijn verwerkt. Het gevelontwerp draagt met een zorgvuldig gekozen open-dicht-verhouding bij aan het beperken van installaties en het benodigde koelvermogen. Tevens heeft het complex een WKO installatie, waardoor het gebouw gekoeld of verwarmd wordt met behulp van uit de bodem onttrokken warmte of koude. Door de combinatie van maatregelen wordt het gebruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking teruggedrongen.

De gebouwen zijn ontworpen conform het Open Building principe met een vrij indeelbare plattegrond, waarbij werkvloeren zowel horizontaal als verticaal te koppelen zijn en elk gebouw geschikt is voor single- en multitenant. De opzienbarende telescoopdeuren in de plint zorgen ervoor dat de gemeenschappelijke plint direct verbonden is met buiten. De buitenruimte (shared space) faciliteert ontmoeting en verblijf en is voorbereid voor het wonen, dat in de toekomst wordt toegevoegd.

Max & Moore is echt een voorbeeld voor gezond werken in de stad geworden. De combinatie van het vele groen en de grote ramen creëert een unieke ervaring, waarbij binnen en buiten in elkaar over lijken te lopen. We zijn enorm blij met de kwaliteit van deze zeer duurzame gebouwen en kijken uit naar de verdere ontwikkeling in Fase 2.”

Bas van Dam
Bas van Dam
medeoprichter en – eigenaar Being

Max & Moore is een ontwikkeling van Being en COD. Mei architects and planners is verantwoordelijk voor het ontwerp. DELVA Landscape Architecture/ Urbanism en MOSS zijn betrokken voor het groenontwerp en de uitvoering ervan. Het project werd gerealiseerd door Pleijsier Bouw en Linthorst Techniek.

Meer beelden of informatie ontvangen?

Detail van gevelopening in Moore voor patio met bomen

Gerelateerd project

Max & Moore

Spraakmakende werkgebouwen voor de pioniers van Buiksloterham
Groen plein voor Max & Moore