Ga direct naar de inhoud

“Architectuur is geen doel op zich, maar een middel om te komen tot een betere samenleving met blije mensen”

Interview uit Manifest

Robert Winkel van Mei architects & planners pleit voor respectvolle architectuur waarin gebouwen in nauwe relatie staan met aarde, lucht, mens en dier. In SAWA hoopt hij al zijn idealen te verwezenlijken.

Robert Winkel / “Architectuur is geen doel op zich, maar een middel om te komen tot een betere samenleving met blije mensen. De meeste corporaties, traditionele ontwikkelaars en aannemers werken vanuit een ander belang. Voor hen zijn er weinig incentives om aan de medemens te denken. De vraag naar woningen is groot, er is te weinig plek en dat maakt dat ze niet hard hoeven te lopen. Deze partijen zeggen misschien dat ze het anders willen, maar dat gebeurt niet; ze hebben er geen belang bij.

In Katendrecht is de buurtontwikkeling goed gelukt. Hier heeft gentrification plaatsgevonden zonder dat de oorspronkelijke bewoners massaal verdwenen zijn. Er is een goede samenstelling van verschillende groepen en de sociale cohesie is groot. Het is voor mij een voorbeeld van hoe je de stad maakt.

Hoe verschillend de projecten van Mei architects ook zijn – bijvoorbeeld Jobsveem, de Schiecentrale en Fenix 1 – de mindset is overal hetzelfde. Kenmerkend zijn de verbondenheid en de uitgesproken architectuur. Ik ben een liefhebber van galerijen en pas ze vaak toe in gebouwen. Bijvoorbeeld in de Schiecentrale in het Lloydkwartier in Delfshaven (Rotterdam), waar ik met mijn gezin woon. In de coronatijd kwamen we met andere bewoners samen op de galerij, dat was echt een verbindende ruimte.”

Robert Winkel
Robert Winkel is oprichter en directeur van Mei architects and planners. Door ook zelf te ontwikkelen en risico’s te nemen, wil hij toegevoegde waarde aan een project voor de buurt geven en tevens duurzamere keuzen maken. Hij voorziet een grote toekomst voor houtbouw. In Manifest pleit hij voor ‘vriendelijke buurtontwikkeling’, waarbij verschillende groepen samenkomen en inclusiviteit centraal staat.

Manifest
Klimaat en sociale ongelijkheid behoren tot de grote vraagstukken van deze tijd. De opwarming van de aarde, de demografische groei en de uitdijende verstedelijking vormen uitzonderlijke uitdagingen. In Manifest bundelen ontwerpers hun visie op deze kwesties. Ze laten zien hoe je vakmatig en professioneel een antwoord kunt geven op nieuwe uitdagingen.

De vraag waarop in Manifest een antwoord wordt gezocht, is niet óf je klimaat en ongelijkheid moet aangaan, maar vooral op welke manier je dat het beste kunt doen.

Aan Manifest werkten mee: Thomas Rau, Nanne de Ru, Odette Ex, Paul de Ruiter, Dirk Peters, Diederik Dam, Irma van Oort, Do Janne Vermeulen, Jeroen de Willigen, Bart Mispelblom Beyer, Michiel Hofman en Barbara Dujardin, Dikkie Scipio, Roberto Meyer en Wouter Thijssen, Robert Winkel, Daniel Jongtien, Pascal Cornips, Saartje van der Made en Joost Vos, Victor de Leeuw en Willemineke Hammer.

Manifest is te koop via de webshop van De Architect.

Dit artikel verscheen op De Architect, 16-12-2020.