Het is zover: De aanpak van De Lijnbaan, het kloppend winkelhart van Rotterdam en sinds 2010 een Rijksmonument, is gestart. De Lijnbaan is wereldberoemd als eerste autovrije winkelpromenade, ontworpen in de Rotterdamse wederopbouwperiode door het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema. Mei architects and planners is bijzonder trots dit winkelgebied te mogen renoveren en de oorspronkelijke hoge kwaliteit en jaren 50 uitstraling terug te kunnen brengen in circa 800 strekkende meter Lijnbaan gevels.
In een intensieve samenwerking met de vastgoedeigenaren, winkeliers, gemeente, de Raad voor het Cultureel Erfgoed en de Rotterdamse commissie voor welstand en monumenten wordt, als onderdeel van de Urban Department Store, nu uitvoering gegeven aan deze ambitie. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren is deze week begonnen met de renovatie van het deel van de Lijnbaan tussen Aert van Nesstraat en Van Oldenbarneveltplaats.
Huiskamergevoel
De luifels aan de winkelpanden, samen met de oversteekluifels, vormen het kenmerkende onderdeel van het ontwerp voor De Lijnbaan door de architecten Van den Broek en Bakema. Sinds de bouw in 1953 is er geleidelijk aan het nodige veranderd en is de eenheid verdwenen. Met het ontwerp van Mei architects and planners keert het huiskamergevoel terug op De Lijnbaan. Door het gebruik van hout en warme materialen en het herstellen van alle luifels wordt de oorspronkelijke kwaliteit teruggebracht.
Onderhoudsarme luifels
De luifels krijgen een bekleding van duurzaam hout dat wordt gespoten met een verf die slechts één keer in de zes jaar behandeld hoeft te worden. Het geheel wordt dus onderhoudsarm, wat ook voor winkeliers en winkelpubliek prettig is. De houten plafondpanelen voor de luifels worden in de timmerwerkplaats geprefabriceerd en als geheel naar De Lijnbaan vervoerd. Het bespaart bouwmaterialen en bouwafval ter plekke en zorgt voor snellere montage. Voor de omgeving is dit een oplossing die relatief weinig overlast geeft.
Druk winkelgebied
Omdat De Lijnbaan een Rijksmonument is, gebeuren alle aanpassingen aan het oorspronkelijke ontwerp van Van den Broek en Bakema in nauw overleg met de Raad voor het Cultureel Erfgoed en de Rotterdamse Commissie voor Welstand en Monumenten. De renovatie vindt bovendien plaats in een druk winkelgebied. Dat betekent dat veiligheid en het beperken van overlast een belangrijkere rol spelen tijdens de bouw, terwijl de winkels open blijven.
De werkzaamheden van dit eerste deel van de renovatie zijn naar verwachting in september 2018 afgerond. Naar verwachtingen volgen de andere blokken – Lijnbaan tussen Aert van Nesstraat, Kruiskade en Korte Lijnbaan – in 2019.
Afbeelding: Mock-up | Foto : Bert Rietberg