Ga direct naar de inhoud

Kaaspakhuis bekroond met ARC18 Development Award

Tijdens de feestelijke uitreiking in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam zijn de winnaars van de zeven ARC18 Awards bekend gemaakt. Mei architects and planners en WhiteHouseDevelopment hebben de ARC18 Development Award gewonnen met het Kaaspakhuis in Gouda.
De jury, onder leiding van Jeroen van Schooten, heeft veel waardering voor de succesvolle transformatie van het rijksmonument tot loftwoongebouw. Zij prijst de manier waarop architect en ontwikkelaar, in nauwe onderlinge samenwerking, het gebouw nieuw leven hebben ingeblazen.

Uit het juryrapport:
“Het Kaaspakhuis in Gouda is een project dat alles heeft waar de jury naar op zoek was. Het is een project waarvan de meeste partijen de ontwikkeling te risicovol vonden. Een project dat een grote complexiteit kent en gerealiseerd is in een lastige markt. Het is een project dat commercieel gezien een doorslaggevend succes is geworden en dat circulariteit hoog in het vaandel heeft staan. Een project waar de gebruikers hun individuele wensen mochten laten gelden.”

De ARC18 Development Award is de prijs voor het best ontwikkelde architectuurproject van 2017/2018. De award wil de dialoog tussen projectontwikkelaar en architect bevorderen om zo een hoogwaardig kwalitatief gebouwde omgeving na te streven. De jury heeft gezocht naar projecten die door slim architectonisch nadenken een goede commerciële waarde hebben behaald en daarmee een goede ontwikkeling.
Uit 28 inzendingen selecteerde de jury drie nominaties. Naast het Kaaspakhuis nomineerde de jury Superlofts Blok Y in Utrecht van Marc Koehler Architects, en Atrium Zuidas in Amsterdam van MVSA Architects.

Kaaspakhuis Gouda – loftwoningen in een rijksmonument
Het kaaspakhuis ‘De Producent’ in kaasstad Gouda is een rijksmonument en onderging een spectaculaire transformatie tot loftwoongebouw. Mei architects and planners nam samen met White House Development zelf het initiatief voor deze succesvolle ontwikkeling. In het hart van het gebouw is een royaal atrium gemaakt, van waaruit nu 52 unieke en sfeervolle loftwoningen worden ontsloten. Door innovatief hergebruik van zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis, zoals de originele kaasplanken, is de geschiedenis van 100 jaar kaas nog goed voelbaar in het gebouw.

Lees hier het nieuwsbericht op DeArchitect >>

photo: Ⓒ KSK Photography | Kyra Sophia Kataigides, ter beschikking gesteld door DeArchitect.nl