Ga direct naar de inhoud

Included

included

Architectuur als middel voor een nieuwe toekomst

Mei presenteert haar nieuwe boek Included.
De titel Included staat voor de ontwerphouding van Mei architects en planners: voor de ambities die het bureau met haar gebouwen wil realiseren; voor alles wat bij het ontwerp ter inspiratie dient; en voor alle mensen waar Mei mee praat, samenwerkt, van leert en voor bouwt.

Dit eerste overzichtswerk van Mei ontrafelt 25 jaar werk. Van de waarden die in de gebouwen en stedenbouwkundige plannen verankerd liggen, tot de methoden die het bureau gebruikt om projecten te ontwerpen en realiseren.

Bestel het boek nu via onze website en laat je boek optioneel signeren. De verkoopprijs van het boek is €49,95.

Wil je eerst gratis kennismaken met het boek? We hebben Included beschikbaar gesteld als open-access e-book, omdat we het belangrijk vinden dat het boek voor iedereen toegankelijk is. Bestel de gratis e-book versie via deze pagina.

Included is ontworpen door grafisch ontwerpbureau 75B en uitgegeven door nai010 publishers.

Wil jij een uniek gesigneerd exemplaar?

Bestel Included via onze website en laat je boek persoonlijk signeren door Robert Winkel.

Mei lanceert gratis e-book versie van Included

Mei architects and planners introduceert een gratis digitale versie van hun nieuwste boek ‘Included. Architectuur als middel voor een nieuwe toekomst’. Na het succes van de lancering van de offset…

Gepubliceerd op:
 • Nieuws
 • publicatie
e-book included
01 slides
 • 25 jaar Mei

  Overzicht van 25 jaar toonaangevende architectuurprojecten

 • Innovatie

  Pionier in hergebruik en vernieuwing van de architectuur

 • Actualiteit

  Gesprekken met Marinke Steenhuis, Arzu Ayikgezmez, Piet Vollaard, Sophie Stravens en Kirsten Hannema over actuele maatschappelijke vraagstukken

 • Methodiek

  Met documentatie van tools en technieken

“It would be enough to make the argument that in this book on ‘architecture as a means for a new future,’ Mei has always seen a future for the past and the past as informing the future.”

Portret Aric Chen
Aric Chen
General and Artistic Director of the Nieuwe Instituut

Dit eerste overzicht toont 25 jaar werk: gebouwde en ongebouwde projecten. Van het modulaire Smarthouse (1995) tot het houten woongebouw SAWA (in aanbouw) wordt hierin een fascinatie voor intelligente bouwsystemen zichtbaar. Systemen die de milieu impact van de bouw kunnen verkleinen. Het radicale pleidooi voor gebruikersvrijheid dat in de vroege prijsvragen van het bureau naar voren komt, heeft vorm gekregen in aanpasbare gebouwen en ruimtes die door bewoners en gebruikers kunnen worden toegeëigend. Ambitieuze transformatieplannen, waaronder de Schiecentrale, Fenix I en de zijdefabriek in Naro-Fominsk, laten zien hoe het bureau zich heeft ontwikkeld tot voorloper in het herbestemmen van industrieel erfgoed.

Aan de hand van een breed palet aan ingrediënten – van open plattegrond tot mijmerbeugel, van droge ballast tot Delftse stoep – geeft het boek inzicht in de ontwerpmethodiek van Mei, en in de manier waarop het bureau zich in het plan- en bouwproces positioneert. Gesprekken met Marinke Steenhuis, Arzu Ayikgezmez, Piet Vollaard, Sophie Stravens en Kirsten Hannema, belichten onderliggende thema’s in het werk en de huidige relevantie hiervan. Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut, schreef het voorwoord.

Nu de ecologische en sociale noodzaak van een andere omgang met de gebouwde omgeving groeit, onderzoekt Mei nieuwe manieren van werken door te doen, daarbij voortbouwend op de ontwerpprincipes en expertise die het bureau in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Direct-navigatie links

boek cover INCL animatie

“Met Included wil Mei aanzetten tot het overdenken van de ontwerpopgave van deze eeuw en mensen inspireren om hiernaar te handelen.”

Robert Winkel
architect | founder

“Naar ontwerp van 75B zijn de leitmotiven en technieken elk door middel van een kleur aangegeven. Als afleesbare lagen door het boek heen geweven. Van quotes en passages in de tekst, tot markering van pagina’s en hoofdstukken, worden ingrediënten in het werk zo uitgelicht én met elkaar in verband gebracht.”

Sanne van den Breemer
Sanne van den Breemer
Co-auteur Included
 • titel: Included
 • ISBN: 978-94-6208-614-2
 • verschijningsdatum: januari 2023
 • auteurs: Robert Winkel, Sanne van den Breemer e.a.
 • content redactie: Sanne van den Breemer, Michiel van Loon, Robert Platje, Robert Winkel, Mieke Winkel – Vullings, 75B
 • tekst redactie: Leo Reijnen
 • vertaling: Jean Tee
 • design: 75B
 • uitgever: nai010 publishers
 • drukker: die Keure
 • taal: Nederlands, Engels
 • uitvoering: paperback, 17 x 24 cm, 384 pag.
 • verkoopprijs: € 49,95

“Mei realiseert toonaangevende gebouwen in binnen- en buitenland, vanuit een sterk sociaal-maatschappelijke gedrevenheid en de ambitie om te vernieuwen. Het Rotterdamse architectenbureau heeft een eigenzinnig oeuvre opgebouwd, waarin respect voor de omgeving de bindende factor vormt.”

Marcel Witvoet
Marcel Witvoet
uitgever bij nai010 publishers

Heeft u een vraag over Included?

Wilt u meer informatie of een gesprek met de auteurs, neem contact op met Mieke Winkel, head of PR & Communications bij Mei:

Included boek staand