Ga direct naar de inhoud

Gedicht voor de Verkenner voorgedragen door de makers

Tijdens de exclusieve Sneak Preview in woontoren De Verkenner droegen Tsead Bruinja en beeldend kunstenaar Milou van Ham het gedicht ‘Rozen & Beton’ voor. Zij maakten dit gedicht speciaal voor De Verkenner.

Mei architects and planners maakt zich als architectenbureau sterk voor kunsttoepassingen in gebouwen. Voor dit kunstproject heeft Mei het initiatief genomen en opdracht gegeven aan Milou en Tsead. Het resultaat is een geïntegreerd taalkunstwerk over de volledige gevel van het gebouw. De combinatie van architectuur en tekst leidt 
tot onverwachte ervaringen. Het ‘lezen’ van
 een gebouw in alledaags gebruik geeft de bezoeker en bewoner een bijzondere sensatie. Maar bovenal versterkt het de identiteit van het gebouw.

Het verhaal van ‘Rozen & Beton’ is te lezen als een improvisatie, met variaties zoals in de jazz. De tekst is ritmisch als een lied en de 16 dichtregels vormen een poëtische reflectie op menselijke vriendschappen en relaties.
 Het zijn mini-verhalen waarin huis-, tuin- en keukengebeurtenissen en echte mensen de hoofdrol spelen. Ze gaan over samenleven in een huis, een gebouw, een wijk of een stad; toen, nu en later.

De 13.000 keramische tegels met dichtregels zijn geproduceerd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum.