Ga direct naar de inhoud

Gietijzeren gevelpanelen Kraton 230

Kraton 230 is onderdeel van het Schiecentrale complex. De voormalige elektriciteitsfabriek en de vele grote schepen die hier vroeger lagen aangemeerd, zijn de reden geweest om dit gebouw in schaal en beeld groot en kloek uit te voeren.

In 2001 is het idee ontstaan om de gevel van roestende gietijzeren panelen te voorzien. Omdat dit voor zover bekend was, nog nooit was uitgevoerd, is er op eigen initiatief uitgebreid onderzoek gedaan naar het fabriceren van deze panelen. Met een producent is onder andere hiervoor een mock-up gevel ontwikkeld, waarbij de verroesting lange tijd is gevolgd.

mock-up

Het gevelmateriaal is geïnspireerd op putdeksels en mag roesten. Door een slim verholen gotensysteem komt er geen aflopend roestwater op de ramen of op de straat. Roestwater kan op het riool worden geloosd; het is geen belasting op het milieu. Tevens kan het materiaal eenvoudig versmolten worden en is zo eventueel geschikt voor hergebruik. De panelen kleuren in het begin oranje maar zullen na een jaar donkerbruin worden. Eigen onderzoek heeft aangetoond dat er een stabiele harde bruine korst op de panelen wordt gevormd. De figuratie van de gevelpanelen is ontworpen door Studio Job.

De 4000 gietijzeren panelen van 90 bij 45 centimeter zijn gegoten uit met de hand gemaakte wassen mallen. Er zijn acht verschillende patronen ontworpen die de geschiedenis en toekomst van deze haven- en industrielocatie uitbeelden. De panelen zijn in een doorlopend patroon gerangschikt en opgehangen met behulp van een speciaal systeem. Aan de achterzijde van de panelen zijn hiervoor haken meegegoten.

blad003