Ga direct naar de inhoud

Fenix I wint tweemaal de Rotterdam Architectuurprijs 2019

Fred Ernst

Fenix I wint tweemaal de Rotterdam Architectuurprijs 2019. Zowel vakjury als publiek verkiezen Fenix I als beste gebouw van Rotterdam.

De bekendmaking van de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2019 vond plaats op woensdagavond 18 december van het stadhuis van Rotterdam. Tijdens een feestelijke ceremonie in de burgerzaal kreeg het team van Fenix in aanwezigheid van 300 genodigden beide prijzen uitgereikt door Wethouders Kasmi en Kurvers.

Uit de 47 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon een maand lang stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Uit de stemmotivaties bleek dat Fenix I Rotterdams erfgoed een nieuwe toekomst biedt en tegelijk een krachtige impuls geeft aan de ontwikkeling van Katendrecht. De vakjury kende Buitenplaats Brienenoord en Penthouse West399 een eervolle vermelding toe. Fenix I werd unaniem verkozen tot winnaar.

Een van de stemmers:
“Geweldig hoe een verlaten, mistroostig stukje stad tot leven komt, goed bereikbaar en speels, van afgeschreven naar the place to be…Uniek project.”

Jury:
“Het gebouw ademt de bevlogenheid van alle betrokkenen – opdrachtgever, architect, bouwer en gebruikers. Het is een nieuw icoon voor Rotterdam en bewijst dat voor het verdichten in de gelaagde stad geen brug te ver is.”

De Rotterdam Architectuurprijs is een prijs voor het team van opdrachtgever, ontwerper en bouwer. Onze lof en dank gaan uit naar Heijmans Vastgoed en Heijmans Woningbouw voor een fantastische samenwerking en een resultaat waar niet alleen ons team maar heel Rotterdam trots op is.

Over de Rotterdam Architectuurprijs
De Rotterdam Architectuurprijs brengt jaarlijks de beste nieuwe gebouwen van de stad voor het voetlicht. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam. Jaarlijks worden de beste gebouwen bekroond met de RAP-juryprijs en de RAP-publieksprijs.

De vakjury van de Rotterdam Architectuurprijs 2019 bestond uit Esther Agricola (directeur Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam) als voorzitter en Do Janne Vermeulen (architect/directeur bij Team V Architectuur), Niraj Sewraj (stadsontwikkelaar bij BPD), Marianne van der Sanden (architect/partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau) en Jan Bruil (hoofd Ontwikkeling & Realisatie Nederland Bouwinvest).

De Fenix is herrezen: van monumentale havenloods naar woningen en culturele hotspot

Op een locatie vol historie is de Fenix herrezen en is een gebouw ontstaan vol leven, talent, cultuur, creativiteit, en ondernemerschap. De voormalige 100 jaar oude overslagloods bevat een mixed-use programma van ruim 6.000 m2.  Dit programma loopt uiteen van kadewoningen, kantoorruimten gebaseerd op de loft typologie, een openbare parkeergarage, Boutique hotel, horeca, waaronder de Fenix Food Factory, en een uitgebreid cultuur cluster, gevormd door de Hogeschool voor de circuskunsten Codarts, internationaal dansgezelschap Conny Janssen Danst en de circusschool voor de jeugd Circus Rotjeknor.

Door de bestaande monumentale Fenixloods heen is een immense stalen tafelconstructie geplaatst van circa één miljoen kilo staal. Daarboven is een nieuw betonnen gebouw gebouwd met 212 loftappartementen, die volledig naar wens van de kopers in grootte zijn samengesteld en ingedeeld. Dit loft concept met grote mate van flexibiliteit en invloeden van kopers is op deze schaal een uniek concept in Europa.

De officiële opening van Fenix vond plaats op woensdag 20 november jl. De oplevering van de Fenix betekent niet alleen een nieuw Rotterdams icoon, maar ook een prachtige mijlpaal in de gebiedsontwikkeling van Katendrecht. Van probleemwijk naar een van de beste en meest populaire wijken van de wereld. De herontwikkeling van Fenix draagt bij aan deze ontwikkeling en zal een nieuwe impuls geven aan de wijk en de stad.

Foto’s: Marc Goodwin (Fenix), Fred Ernst (Prijsuitreiking)