Ga direct naar de inhoud

Fenix I wint Nationale Staalprijs 2020!

Fenix I is de winnaar van de Nationale Staalprijs in de categorie Woningbouw. De uitreiking vond plaats tijdens de Nationale Staalbouwdag, die dit jaar volledig online georganiseerd werd door Bouwen met Staal en Infosteel.

De grootste technische uitdaging van het gebouw was de immense tafelconstructie van circa 1 miljoen kilo staal waardoor de monumentale loods zoveel mogelijk behouden kon blijven. De vakjury, onder leiding van voorzitter Janneke Bierman, selecteerde Fenix I uit 116 ingezonden projecten. In dezelfde categorie werden ook de Pontsteiger in Amsterdam en Park Hoog Oostduin in Den Haag genomineerd.

Het jurycommentaar luidt:
“Het grote woongebouw past naadloos bij de industriële uitstraling van dit havengebied en is technisch hoogstaand. Alleen al door de wijze waarop de stalen draagconstructie door het bestaande pakhuis heen zijn draagkracht vindt in de ondergrond op nieuwe mega-poeren. Hierdoor lijkt het of het wooncomplex een beetje zweeft boven de oorspronkelijke loods, waarop het is opgebouwd. De nieuwe, zware staalconstructie met enorme bouwknopen in het zicht, correleert harmonieus met de stoere, karakteristieke materialen van weleer. Een prestatie van formaat van alle bouwpartners, met een extra pluim voor het architectenbureau die het Rotterdams havengebied verrijkt met trefzekere en consequente ingrepen. Na de oorlog herrees Fenix I uit zijn as in de jaren 50. Koud 65 jaar later herrijst het wederom met zoʼn kwaliteit dat het project zelfs de hele, ooit sinistere wijk Katendrecht ver boven maaiveld uittilt. Een complexe opgave met een grensverleggend resultaat.”