Ga direct naar de inhoud

Fenix I uitgeroepen tot Woongebouw van het Jaar

“Veelgeprezen, maar zó goed dat we er niet omheen kunnen”, besloot de jury van de Architectenweb Awards tijdens de feestelijke live-uitreiking op 28 oktober; Fenix I is benoemd tot Woongebouw van het Jaar 2020! Dit is maar liefst de tiende prijs die het gebouw in ontvangst mag nemen, maar dat maakt de uitkomst niet minder bijzonder.

De jury spreekt enthousiasme uit over diverse aspecten van het gebouw: de ‘dappere sprong over het water’ naar Katendrecht, de aansluiting op de omgeving, het betrekken en behouden van pioniers uit de buurt, en de manier waarop de grote schaal van het gebouw is teruggebracht naar menselijke maat. Maar over de galerij was de jury het meest te spreken:

“Als ontsluiting voor woongebouwen is de galerij momenteel niet populair. De keuze hier voor een dergelijke ontsluiting, en dan ook nog op deze schaal, vindt de jury gedurfd. De manier waarop de galerij door Mei uitgewerkt is – met transparante liftkernen, overal trappen, balkons op de galerijen zelf, net als verticaal groen – heeft de jury echt overtuigd. Mei gelooft in de kracht van de galerij en laat hier zien dat deze ontsluiting blijvend relevant is.”

Met de benoeming laat Fenix I vier andere genomineerden voor Woongebouw van het Jaar achter zich, die allen werden beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van vernieuwing. De jury bestond uit Thomas Dieben (architect en oprichter krft), Marieke Kums (architect en oprichter Studio MAKS), Gus Tielens (architect en oprichter korth tielens architecten), Bas van Dam (oprichter-directeur Being Development) en Annuska Pronkhorst (architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists). Juryvoorzitter was Tako Postma (architect, stadsbouwmeester Delft).

Mei feliciteert het complete Fenix I team voor deze mooie overwinning, als ook de winnaars in de andere categorieën: Zecc Architecten (Architect van het Jaar), Forum Groningen (Publiek Gebouw van het Jaar), uitbereiding Rietveld en Sandberg Instituut (Schoolgebouw van het Jaar), Trippenhuiscomplex (Interieur van het Jaar), Amsterdam UMC Imaging Center (Zorggebouw van het Jaar) en Het Platform (Kantoorgebouw van het Jaar).

Lees het uitgebreide jurycommentaar op de website van Architectenweb.