Ga direct naar de inhoud

Fenix I onderdeel van ‘Oases in de Stad’ expo

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand is naast de hoofdexpositie (T)Huis, waar SAWA getoond wordt, ook de tentoonstelling ‘Hoe willen wij wonen M4H 2030’ met daarin Fenix I te zien.

Als onderdeel van de tentoonstellingsprogrammering heeft Willemijn Wilms Floet, assistent professor aan de TU Delft en auteur van het boek Oases in de Stad, een tentoonstelling gemaakt over hofjes. Het prachtige, stille binnengebied van Fenix I mocht hierin niet ontbreken.

“Hofjes en hoven zijn verborgen semiopenbare binnenwerelden, onderdeel van een groter stedelijk geheel. Ze vormen een architectonische eenheid door de ritmische herhaling van ramen, deuren en andere elementen die de hof omsluiten. Hierdoor ontstaat de eigenzinnige sfeer van rust en stilte, als tegenbeeld voor de wereld buiten. Gebouwen en buitenruimten in een hof hangen onlosmakelijk samen.
Wie een hofje niet precies weet te liggen, loopt er aan voorbij. Historisch gezien liggen hofjes
verborgen achter poorten, waardoor de andersoortige binnenwereld wordt ervaren als een
verrassing. Gebruikelijk heeft het hof in de Hollandse stad een woonfunctie en is te typeren als een ‘groene oase’.”

De tentoonstelling is te zien in het Keilepand en te bezoeken op donderdag en vrijdag van 14.00 – 18.00 uur, en op zaterdag van 11.00 -18.00 uur; als er lezingen workshops of andere activiteiten in het pand zijn. In de ochtend van 18 juni, tijdens de Dag van de Architectuur, geeft Willemijn Wilms Floet persoonlijk uitleg bij de expositie en op 29 juni om 19.30 uur is er een lezing en tour.

Gerelateerd project

Fenix I

Van monumentale overslagloods naar gedurfd icoon voor Rotterdam