Ga direct naar de inhoud

Feestelijke start voor nieuwbouw 767 woningen Sluisbuurt in Amsterdam

Een groot nieuw wooncomplex met bijna 770 woningen voor studenten en jongeren verrijst in Amsterdam: de werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en woensdag 31 mei is op Zeeburgereiland het feestelijke startschot gegeven voor de bouw van Sluisbuurt. Wethouder van woningbouw, Reinier van Dantzig van de gemeente Amsterdam, Anneleen Lagae, voorzitter Raad van Bestuur bij DUWO en commercieel directeur, Véronique Leenhouwers bij BAM Wonen, verrichtten samen de starthandeling.

01 slides

Het complex wordt gebouwd aan de Zuiderzeeweg als een van de eerste nieuwbouwprojecten in Sluisbuurt, een grootstedelijke woonwijk in aanbouw op Zeeburgereiland, waarbij hoogbouw gecombineerd wordt met een levendig en dynamisch maaiveld, en ontmoeting en interactie centraal staan. In totaal komen in dit gebied ruim 5.500 verschillende soorten huur- en koopwoningen komen.

“Er is een groot tekort aan woningen voor studenten en jongeren, dus dit is echt goed nieuws. En dan op zo’n locatie aan het water, met nu al groen, een skatepark en sportfaciliteiten om de hoek “

Reinier van Dantzig, Wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling van Amsterdam

Twee identiteitsvolle woontorens

De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen, Kavel 5A2 en 6B2 met 767 zelfstandige woningen voor zowel studenten als jongeren, de meeste ongeveer 21 m2 in oppervlakte.
Verder komen er enkele grotere groepswoningen voor studenten, ruim 500 m2 aan gemeenschappelijke ruimten (in de vorm van drie common rooms) en in een van de gebouwen een plint met commerciële ruimten. De common rooms, waar straks ook buurtbewoners welkom zijn, krijgen onder meer keukenvoorzieningen, zodat bewoners er gezamenlijk kunnen koken.
Beide gebouwen liggen in het hart van de wijk en zullen als katalysator dienen voor de verdere ontwikkeling van deze groene, duurzame buurt.

Pictogrammen van Stang

De woongebouwen krijgen een sterke, herkenbare identiteit waar bewoners trots op zijn. Door gelaagdheid in materiaal en volume ontstaat er geen monotone en anonieme gevel, maar worden de individuele woningen, ondanks de grote schaal van het project, vanaf de straat herkenbaar en aanwijsbaar gemaakt.
De gerenommeerde Nederlandse ontwerper en illustrator Stang Gubbels, ontwierp in opdracht van Mei een veelheid aan pictogrammen, die verwerkt zijn als reliëfs in flinterdunne lichte betonpanelen en perforaties in aluminium. De grafische stijl van Stang sluit aan bij de toekomstige bewoners en met een knipoog toont Stang typische objecten van ‘thuis’, zoals een vissenkom, pan met soep, klok aan de wand, kat op de bank en kleding in de wasmand.

Duurzaam

Sluisbuurt wordt een uiterst duurzame en groene woonwijk en ligt op de kop van Zeeburgereiland in het IJ. Net als rest van de wijk worden de twee DUWO-gebouwen zeer duurzaam. Voor de nieuwe wijk gelden forse eisen op het gebied van duurzaamheid, natuur en ecologie.

De hele wijk wordt aangesloten op het warmtenet dat restwarmte uit het Oostelijk Havengebied
gebruikt. Afval verdwijnt via een systeem voor ondergrondse afvaltransport. De bebouwing wordt
voorzien van nestkasten voor vogels en groene daken, die worden ingezet voor waterberging en bijdragen aan het reduceren van hittestress en versterken van de biodiversiteit. Het duurzame en groene karakter van de nieuwe wijk komt ook tot uiting in de infrastructuur. Het gebied wordt autoluw en er valt straks veel te wandelen, fietsen en sporten, bijvoorbeeld op de dijken bij het Sluispark, met uitzicht op het IJ. Stoepen aan de zonzijde worden breder gemaakt, zodat bewoners zoveel mogelijk profijt van de zon kunnen hebben.

Planning

Het eerste gebouw wordt in ca. twee jaar gerealiseerd en kan daarmee vanaf mei/ juni 2025 worden bewoond. De bouw van het tweede gebouw duurt een halfjaar langer. De verwachting is dat bewoners hier in het najaar van 2025 terecht kunnen.

Meer informatie

Sluisbuurt

Studentenhuisvesting als katalysator van de Sluisbuurt
De toren vanaf de straat gezien. Verschillende volumes, kleuren en texturen zichtbaar in de gevel.