Skip to content

Sint Janskerk

Innovative glass construction in monumental church

Small in size, but big in impact: the renovation of a meeting room (95m2) in the monumental Sint Janskerk. The national monument was completed in 1425. Over the centuries, the church has been transformed into a three-aisled hall church. In 1949 the small gathering space was added to the church as a wedding chapel. In 1988 the room, located in the northern choir, was given a roof, which closed it off from its sacral surroundings.

Project info

Status
Completed in April 2020

Clients
Stichting Instandhouding Grote of St. Janskerk Schiedam

Programme
Innovatieve glazen constructie in middeleeuwse kerk

01 slides

Glass roof

To connect the meeting space with the church, Mei designed a new glass roof for the small chapel. The roof from 1988 has been replaced by a glass vault structure. The renewed meeting space now has become a light and spacious space, that visually connects to the church.

The new glass roof is placed on a slender steel structure upon the existing wooden walls from 1949. Only a few reversible adjustments are made to the monument, so the impact of the renovation is reduced to a minimum. The steel structure is finished with a bronze-colored perforated plate that is consistent with the color of the wooden structure. With some smart detailing, all necessary technology, like light, acoustics, and heating, are integrated in the space behind the perforated plate.

Existing situation in 2017

01 slides
Hoge ramen van de kerk zijn zichtbaar door de glazen koepel heen

Timeline

December 2, 2019

August 29, 2019

01 slides

A project that calls for a smart solution? Mei innovates.

Materialisation and product development are woven into the design process at Mei. In this way, we always come up with innovative solutions for specific projects.

Next project

Gouwekerk

Transformation of neo-Gothic basilica into hotel and multifunctional meeting space