Skip to content

Kaboutergarage

Playful identity through product innovation

The development of the Kaboutergarage, a garage with 413 parking spaces, is part of the expansion of the centre of Almere-Buiten. Almere-Buiten is characterised by an abundance of greenery and a clear, uncluttered urban structure. In terms of architecture, many experiments have been carried out with innovative materials and constructions. These are also characteristics of the Kaboutergarage.

Project info

Status
Completed in March 2011

Clients
Stadsbeheer Gemeente Almere

Programme
413 parking places

Grootte
14.500 m2 GFA

01 slides

The special facade of the Kaboutergarage consists of perforated panels that were specially developed in cooperation with a manufacturer from the automotive industry and a facade construction company. By means of deep drawing techniques, figures of characteristic images of the province of Flevoland and the city of Almere, such as birds, windmills, garden gnomes and bird houses, were ‘pressed’ into the perforated facade panels. The relief of the panels gives the garage the appearance of an enlarged tin box during the day. The inside of the garage is flooded with daylight because the façade panels work like a veil. In addition to the necessary social safety, this also ensures pleasant natural ventilation inside the garage. In the evening, the façade acts as a luminous object, which also makes the immediate vicinity socially safer.

“I like that there is a high level of transparency, it is quite difficult to do.”

Maximiliano Arrocet
WAN Award jurymember

Greenery

The special facade of the garage contains natural elements, such as integrated planters. Copijn tuin- en landschapsarchitecten took care of the planting of this facade. For each facade, specific plants were chosen to match the orientation of the facade.

Plot 7

Next to the Kaboutergarage, Mei realised a municipal library. It also houses a creative centre, an amusement arcade, a grand café, a car park and a bicycle shed. The façade of this building consists of wooden panels that refer to wooden panelling and panel doors made of brown composite. In combination with the climbing plants hanging from the façade, the building acquires a homely atmosphere within the centre of Almere Buiten.

Blok 7 op de voorgrond en doorkijkje naar de Kaboutergarage op de achtergrond

Timeline

December 17, 2018

  • News
  • publication

December 19, 2013

01 slides

Product innovation is in our genes.

We design image-defining elements with great precision and control. In addition, we leave room for the unpredictability of the building process.

Next project

SAWA

The healthiest building in the Netherlands
SAWA terraces from the square