Ga direct naar de inhoud

25 kV recharged

Eigentijdse opwaardering van getransformeerde 25 kV gebouw

Mei werkt momenteel in opdracht van Dudok Real Estate aan ‘25 kV recharged’, de hedendaagse opwaardering van het 25 kV gebouw in het Lloydkwartier, Rotterdam. Het gebouw, dat begin van de eeuw al door Mei werd getransformeerd, krijgt een eigentijdse update om aan te sluiten bij het werken van vandaag. Het nieuwe 25 kV gaat passen bij de wensen van de nieuwe generatie gebruikers; eigenzinnig, flexibel en gezond.

Project info

Status
In development

Opdrachtgevers
Dudok Real Estate

Programma
Office units 50-300m2

01 slides

Van glazen ruimte naar groene long

Het transformatorgebouw, dat onderdeel uitmaakt van voormalige elektriciteitscentrale de ‘Schiecentrale’, is begin jaren 2000 door Mei herbestemd tot bedrijfsverzamelgebouw. De volledig glazen gevel was hierbij de meest kenmerkende ingreep. Het aanvankelijk introverte en gesloten gebouw werd getransformeerd tot een licht en prettig kantoorgebouw voor de jonge, creatieve industrie. Sinds oplevering functioneert de transparante gevel als een verticaal plein dat toegang verschaft tot daglichtverlichte ontmoetingsruimtes. Het nodigt medewerkers uit om uit hun kantoor te stappen, in de collectieve ruimte van de creatieve gemeenschap.

Nu, twintig jaar later, worden de glazen ontmoetingsruimtes opnieuw getransformeerd. In opdracht van Dudok Real Estate maakt Mei opnieuw een eigentijds gebouw van 25 kV, geschikt voor de nieuwe generatie gebruikers. De glazen ruimte wordt omgevormd tot ‘groene long’; een gemeenschappelijke tuin waar iedereen kan ontmoeten en verblijven. In de groene long, die door MOSS wordt uitgewerkt, is plaats voor activiteiten verspreid over de dag. Van levendige samenwerkingen met collega’s tot een rustig kopje koffie in het groen. Voorbijgangers op straat zien een gevel vol leven – een symbiose van groen en sociale activiteit.

Nachtfoto van 25kV met glazen gevel. Licht schijnt naar buiten

Een gezonde werkomgeving

Duurzaamheid en welzijn lopen als rode draad door ­de nieuwe transformatie van 25 kV. Een belangrijk onderdeel van de transformatie is het voortbouwen op de reeds aanwezige kwaliteiten van het gebouw en het hergebruiken van bestaande materialen. Zo worden in het ontwerp de plantenbakken in de groene long gemaakt uit oude pantry-onderdelen, waarbij de aanwezige leidingen voor toiletten en wasbakken hergebruikt worden om planten van water te voorzien.

Pantry’s in bestaande situatie

01 slides
Inventarisatie diagram glazen panelen
Inventarisatie bestaande glazen panelen voor hergebruik

Binnen de bestaande structuur worden flexibele kantooreenheden gerealiseerd van ca. 50 – 300 m2. Verdiepingen worden door middel van vides verbonden, zodat er ruimte ontstaat en meer licht het gebouw binnen kan treden. De plint en entree worden geoptimaliseerd en daarnaast wordt ook de zichtbaarheid van de gebruikers versterkt. De actieve programmering versterkt de sociale interactie van de community en verbinding met de natuur.

Tussen de bestaande ontmoetingsruimtes in de glazen gevel bevinden zich momenteel pantry’s en toiletten. Deze worden verplaatst naar de achterkant van de kantooreenheden. De nieuw gewonnen ruimte krijgt een actieve programmering in de groene long, welke bijdraagt aan een prettige en gezonde werkomgeving waar de nieuwe generatie gebruikers zich graag mee identificeert.

Niet alleen de glazen gevel wordt vergroend, maar ook het dak is als belangrijk onderdeel opgenomen in de opgave. Deze wordt klimaatadaptief gemaakt, zodat het bestand is tegen langere periodes van extreme droogte of regenval. Tevens komen er zonnepanelen en een groot dakterras, waar de gebruikers van het gebouw toegang tot hebben.

Frontaalbeeld van de glazen gevel. Licht schijnt naar buiten. Auto's staan geparkeerd voor het gebouw.

Timeline

01 slides

Klaar om circulair te bouwen? Werk samen met Mei.

Met expertise in productinnovatie en transformatieprojecten, maakt Mei gebouwen die klaar zijn voor de toekomst.