study for transformation of Sloterdijk Station

The design for station Sloterdijk is a strong and grand gesture to the city and easily recognizable by its iconic structure. This new station is a hub in which the trains and metros are connected in three dimensions. The glass roof gives the passer-by a glance on the movements of the trains, people and a view at the different levels within the station. From the inside this glass roof gives the travelers a view on the city and provides the station with daylight. To see and be seen is the main theme of the new Sloterdijk station in which the traveler and his destination are playing the leading role.

The new Sloterdijk station is an unambiguous station with all-round connections. The morphology of the new roof is related to the other infrastructural arches in the area and therefore forms one recognizable infrastructure family in the Teleport area.

The new station is an authentic station hall that occupies a unique place in the series of existing stations in Amsterdam. Due to its strong identity and structure, other functions and future expansions can easily be added without compromising the brightness of the station.

The station marks the center of the Teleport area: it attracts people to the station because of the facilities (multifunctional), the quality of the space, and the (green) amenities. The transparency of the station ensures that these qualities radiate outwards. The station thus becomes a lively and attractive transport hub that contributes to the intended development of the center.

 

Sloterdijk_EN_meiarchitectsandplanners.pdf (10 MB) download