Spraakmakende werkgebouwen voor de pioniers van Buiksloterham

Max & Moore are two high-profile office buildings for the pioneers of Buiksloterham. The creative, productive entrepreneurs who consciously choose an environment in which collaboration is central, and recognize themselves in words such as pronounced, robust, chic, and healthy. The core values ​​of Mei are key to this: a healthy nature-inclusive environment, an aesthetic that fits the scale and history of the place, maximum flexibility and adaptive capacity for resilient and agile programming, creating a community and contributing to inspiring, local initiatives.

 

Buiksloterham

Buiksloterham, on the Northern IJ banks of Amsterdam, is metamorphosing into a new urban center. The business park is gradually developing into a living-working environment in which entrepreneurship is central. The area is raw, focused on the future as home to creatives, and many multinationals established their headquarters here. Max & Moore stands on the transition from existing activities to new, healthy, and creative working. This prepares the location on the Asterweg for a second phase, of which living in a pleasant living environment is an integral part. Max & Moore is easily accessible via the A12 highway, the IJ tunnel is nearby, a pound will take you to Central Station, and Amsterdam’s city center just two kilometers away.

 

Design concept

Max & Moore consists of two building volumes that, in terms of architecture, match the typology and DNA of Buiksloterham: tough, sturdy, and robust. Max & Moore are related to each other but have their own character. They are like black and white, salt and pepper, big and small. Max stands strong on a double-height plinth and is executed in pronounced horizontal bands of black steel and PV. Moore is soft in composition and balances rough and refined concrete in white, light colors. They share features in the use of material and integrated PV cells that blend with the steel and concrete. Greenery is the strong connector between both buildings, with pronounced terraces, double-height winter gardens and green vertical curtains.

Max will be a building volume of eight floors high with approximately 7,200 m2 of office space. Moore has five floors and approximately 2,800 m2 of office space. Both buildings are connected to each other with shared facilities and a bridge. The catering and open workspaces in the plinth can be shared by the various entrepreneurs. In the plinth, facilities connect to public space and provide a lively program that will also benefit living in the future. The facilities will have a pleasant, sunny outdoor space for terraces, as well as some nice spots at the water side.

 

In- and outside

With Max & Moore, Mei strives to create a healthy and nature-inclusive working environment, in which sustainability is a high priority. Nature has therefore been fully integrated in the design, and a strong green design has been developed together with Moss. Roof terraces, double-height patios, vertical green facades, and pergolas alternate between the various spaces. Nature is used as a connecting factor between the different floors and both buildings. The greenery contributes to biodiversity and present urban ecology, while at the same time it supports healthy working. The outdoor areas provide all floors with fresh air and the opportunity to enjoy the outdoors.

The roof terraces of Max and Moore are connected on the second floor by a green pergola bridge. On the ground floor, the boundaries between inside and outside blur by bringing together the green elements of the building and its surroundings. For example, the facades of Max have green curtain walls that connect the ground level to the roof terraces. Behind the green facades are split-levels, where beautifully filtered light flows in. These green facades also provide temperature control in the rooms behind.

In the curtain wall plinth of Max, where catering and an “urban livingroom” are located, the boundaries between inside and outside vanish. Three transparent overhead doors of more than seven meters wide will be installed in the plinth. These can open vertically, so that inside and outside are connected. The interior with concrete floor connects to the rough concrete Stelcon slabs outside, which are reused from the existing situation.

In the eastern roof terrace of Max, several insect hotels will also be installed, and in the north façade of Moore, twenty bird houses will be integrated in the vertical ornamental concrete.

 

Flexibility

Due to the adapted column structure, the storey floors can be freely divided. The core provides stability and is centrally organized so that the floors can be mutually linked or divided into smaller workspaces. With extra high ceilings and a lot of glass all around, there is maximum contact with the outside, you can see the water and there is as much daylight as possible. The flexible design ensures a high degree of user-friendliness and makes it possible to accommodate a wide range of offices. The building is also adaptable over the years.

 

Mobility

Because the building is adapting a sustainable green living environment, the adjacent outdoor space is a car-free zone. Parking is possible at the outer edges of the area and will be solved underground in phase 2. The outdoor space will be provided with intensive greenery, together with the qualities of the Tolhuiskanaal (canal), to create a pleasant living space.

All bikes are taken out of sight in a generous, high space between Max and the existing PHBM building. There is an excess of space suitable for no less than 264 bicycles and 37 electric scooters. Moore will also have a special garage for 18 e-bikes. The public space is activated by the central location of the shared bicycle entrance between Max and Moore. The bicycle garage is also in direct connection with the ground floor of Max and Moore. Special attention has been paid to the bicycle space by providing it with light and visibility with a consistent slat grid. This means that all technical installations are integrated and hidden from view at the same time. The grid roof provides beautiful light, good ventilation, and a spacious feeling. At the same time, this roof enhances the spectacular waterview from Moore, between the 30-meter high Max building and the existing PHBM building.

 

Integration of the latest techniques

Fitting a new society that wants to live more consciously, sustainability is one of the most important pillars at Max & Moore. The entire plan has been designed to be energy neutral (EPC = 0) and will receive a BREEAM Excellent sustainability certificate. Innovative PV cells have been designed that are fully integrated into the facade and are part of the architecture. With a carefully chosen open-close ratio, the facade design contributes to limiting installations and the required cooling capacity. The complex will also receive a STES installation, so that the building can be cooled or heated using heat or cold extracted from the ground. These measures reduce the need of fossil fuels for energy generation.

 

The local start

Disassembly of the old buildings started early 2020. Materials are being reused as much as possible. The construction of Max & Moore will start in mid-2020. Until then, the venue was used by pop-up venue Oumuamua; a place where work, food and culture come together. Oumuamua was created partly through the partnership with Robert Winkel. It is a local initiative that Buiksloterham deserves. The development of Max & Moore is in the hands of Being Development and COD and delivery is scheduled for the third quarter of 2021.