New developments in former factory

The Kabeldistrict Delft is the start of new developments on the banks of the Schie in Delft. The municipality Delft has the ambition to intensify the area of the existing characteristic cable factory and wants to offer space for start-ups at this centrally located location. This gives the development of this former factory site an innovative and typical Delft character.

De Kabelfabriek on the Schieweg in Delft is in use since 1914. In 1949 the current hall was put into use, and in 1962 an extension followed. The peak years for the Dutch Cable Factory (NKF) took place around 1975, but after 1987 it went downhill. In 2002, Van der Helm buys the building and from 2009 onwards, in consultation with the municipality several small-scale entrepreneurs were established in the old cable factory and created business.

In the design by Mei architects and planners commissioned by KondorWessels, the Kabelfabriek becomes a unique mix of start-up homes, apartments and businesses. The development embraces and reinforces the character of the old factory and has a typical Delft ambiance with narrow streets and green courts.

The roof will be removed from the existing cable factory, but the characteristic steel construction will remain partly. These steel lattice beams form characteristic elements in the buildings as well as in the public space.

The extension from 1962 will be demolished and a parking garage will be built on that spot. In the future, there will no longer be parked on the street.

New buildings will be placed on the existing factory floor, and in the existing factory façade, recesses are made to make the new streets accessible. The street pattern has a hierarchy, varying from public to semi-public.

The addition of articulated volumes in several levels ensure the desired compaction and a pleasant human scale and size.

In the heart of de Kabeldistrict is a small-scale center with facilities, and along the Schie a small harbor will be realized with restaurants and terraces in the evening sun. The area connects to the other side of the Schie with a new bicycle and pedestrian bridge.

The plan is sustainable and climate adaptive designed with, among other things, active green roofs and sufficient water storage. The unique living and working environment contributes to a strong community feeling.