car park

The Gnome Parking is part of the expansion of the city centre of Almere-Buiten. This plan feautures a lot of ‘green’ buildings and a clear urban structure. At an architectural level many experiments with innovative materialisation and new constructions have been made, like in the Gnome garage. The special façade of the garage contains natural elements, like integrated plant containers with specific plants based on the orientation of the façade. By using a vacuum forming technique, commonly utilized in the automotive industry, the perforated façade panels show characteristic images of the province of Flevoland like birds, windmills, garden gnomes and bird houses. The surface relief created by the pressed figures on the panels lends the garage the appearance of a cheerful-looking giant tin can. Since the façade panels act as veils, the garage interior is flooded with daylight. This also creates a sense of community safety and pleasant natural ventilation in the garage. In the evening hours the façade acts as a luminous object that further enhances community safety in the immediate surroundings.

Project sheet Gnome Parking (17 MB) download