Ga direct naar de inhoud

Drie jaar SAWA: realisatie van gestapelde ambitie

Deze week drie jaar geleden lanceerden we SAWA: het gezondste gebouw van Nederland. Een gebouw met torenhoge ambities, dat de grenzen van houtbouw verlegt. Het concept van SAWA is onderscheidend in vele opzichten: door als eerste in Europa circulaire houtbouw op deze hoogte te realiseren, biodiversiteit te ondersteunen, CO2 op te slaan en uitstoot te voorkomen, gezond wonen te stimuleren, bewoners te laten delen, en bovendien door een toegankelijke woningmarkt te creëren.

Binnen no-time is dit revolutionaire concept opgepikt door internationale vakmedia en inmiddels heeft SAWA al ruim 200 publicaties en maar liefst 8 architectuurprijzen op zijn naam staan. SAWA wordt geprezen als toekomstige manier van ontwikkelen, bouwen en wonen. Na talloze Maak-SAWA-Mee avonden met buurtbewoners; gesprekken met adviseurs, beleggers en betrokken partijen; honderden ontwerpuren; en wel 8 second opinions van internationale expert teams, is het ambitieuze plan eindelijk tastbaar aan het worden: de bouw van SAWA is in volle gang.

Met trots kijken we terug op de afgelopen drie jaar. Mede door zelf te ontwikkelen met Nice Developers, in samenwerking met ERA Contour, hebben we laten zien dat ‘gestapelde ambities’ en vernieuwing wel degelijk te realiseren zijn. Zoals Robert Winkel zegt: “SAWA is een voorbeeldproject voor nieuwe generaties, een belangrijke stap in de (inter)nationale duurzaamheidsdoelen en aantoonbaar bewijs dat het anders kan.”

Bekijk het project

SAWA

Het gezondste gebouw van Nederland