Energiestofwisselingsziekte. Voor velen een onbekende ziekte en daarom juist zo belangrijk om aan het licht te brengen. Elke week worden er in Nederland 1 á 2 kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Het is een genadeloze ziekte en er is nog geen medicijn. Maar liefst de helft overlijdt al voor hun 10e verjaardag en 70% van deze kinderen haalt de volwassen leeftijd niet. Het onderzoek naar een medicijn voor deze ziekte is van levensbelang, daarmee komen er weer overlevingskansen voor al die kinderen en volwassenen die dat nu niet hebben.
Poppenhuizen met een twist
Mei architects and planners heeft samen met twintig andere architectenbureaus meegewerkt aan het Doll’s House project; een prachtig initiatief van Peter Masselink, die helaas zelf twee van zijn kinderen verloor aan deze ziekte. Het Doll’s House project is bedoeld om geld en aandacht te genereren voor een medicijn tegen energiestofwisselingsziektes. De deelnemende architectenbureaus kregen de opdracht een poppenhuis te bedenken in relatie tot energiestofwisselingsziektes.
Allen kwamen met hun eigen antwoord in de vorm van poppenhuizen die een volledig andere betekenis en verschijningsvorm hebben dan de pronkpoppenhuizen van rond 1750 of de weinig aan de fantasie overlatende hardplastic barbiehuizen. Ze geven kinderen met een energiestofwisselingsziekte nieuwe mogelijkheden, brengen de wereld in bed of laten middels een krachtig beeld zien wat het hebben van zo’n ziekte betekent.
“Mijn vraag was na te denken over het hebben van een energiestofwisselingsziekte en hoe een kind met een dergelijke ziekte zou kunnen spelen. Leidend was zijn of haar belevingswereld tot uiting te laten komen in het ontwerp. Daar kwamen zeer bijzondere poppenhuizen uit voort.”
– Peter Masselink
Samen sterk
Het poppenhuis van Mei staat in het teken van samenwerking en solidariteit en reflecteert de hulp tussen de zwakkere en sterkere die uiteindelijk leidt tot het beste resultaat. Samenwerking staat hierbij in de hoofdrol. Deze samenwerking is niet alleen aanwezig in het eindresultaat, maar ook in het proces ernaartoe. Zo zijn voor dit project vele handen uit de mouwen gestoken door zowel het team van Mei als vrienden om het poppenhuis vorm te geven. Ons project bestaat uit zo’n 5.000 maquettepoppetjes en circa 25 tubes lijm, die met 423 uren van samenwerking zijn verwerkt tot een uniek poppetjeshuis.
De veiling
Het Doll’s House project stamt al uit 2017. Ondermeer door COVID en de persoonlijke omstandigheden van Peter Masselink door het overlijden van zijn zoon Sverre is de veiling, die oorspronkelijk gepland was in 2020, een aantal jaren uitgesteld. Nu, 4 jaar later, kunnen wij met veel enthousiasme mededelen dat de start van de veiling van de poppenhuizen is begonnen. Op de website www.dolls-house.nl zal een veilingmodule geplaatst worden inclusief een doneerknop voor mensen die een bijdrage willen schenken. De poppenhuizen worden van 17 tot en met 19 mei tentoongesteld tijdens het The Art of Living event in het Autotron in Rosmalen. Op 18 mei, van 14.00 – 17.00 uur, zullen ze daar onder toeziend oog van Jochem van Gelder worden geveild.
Het is nu al mogelijk online te bieden op je favoriete poppenhui(zen)s. Dat kan tot 17 mei 23.00uur. De hoogste bieders zullen vervolgens worden uitgenodigd voor de live veiling op zaterdag 18 mei. De opbrengsten komen ten goede aan Energy4all. Via hen zal onderzoek naar energiestofwisselingsziektes en het verder ontwikkelen van een medicijn worden ondersteund.
Wij zijn als team ontzettend trots op onze bijdrage aan het poppenhuis en hopen natuurlijk dat ons poppenhuis een maximale prestatie zal leveren om te helpen weerstand te bieden tegen de Energiestofwisselingsziekte.