Ga direct naar de inhoud

De Generaal in Rijswijk opgeleverd

Transformatie van het voormalig hoofdkantoor van de belastingdienst, tevens oudste Jackblockgebouw van Nederland, naar woongebouw ‘De Generaal’ is afgerond.

Aanzicht schuin van voren vanaf de straat gezien

De in Rijswijk centraal gelegen kantoortoren is naar een ontwerp van Mei architects and planners en op initiatief van Aertgeerts Bouwgroep getransformeerd tot een royaal, flexibel en duurzaam woongebouw met zowel huur- als koop appartementen. Door de oorspronkelijk gesloten kantoorgevel te vervangen door een nieuwe inventieve glazen gevel met verdiepingshoge ramen en expressieve balkons heeft het gebouw een krachtige uitstraling gekregen. En genieten de nieuwe bewoners – een diverse mix van jonge starters tot senioren – van uitzonderlijk comfort en een verbluffend uitzicht van Rotterdam tot aan de zee.

Jackblocksysteem
De Generaal is in 1966 als eerste gebouw in Nederland volgens een zeer vernieuwende betonbouwconstructie, het zogenaamde Jackblocksysteem, gebouwd. Een ‘Jackblockgebouw’ wordt omgekeerd gebouwd. Men begint bij de dakverdieping die vervolgens via hydraulische vijzels omhoog geduwd wordt. Verdieping na verdieping wordt zo gebouwd en opgevijzeld totdat het bouwwerk op hoogte is. In de fietsenkelder van De Generaal zijn de originele details, de kenmerken van dit systeem (De Jack blocks) ook na de transformatie in het zicht gelaten.

Van gesloten kantoorgevel naar maximaal transparante glazen huid
De argumenten voor het behoud en herontwikkeling van het bestaande kantoorgebouw waren overduidelijk. Naast de cultuurhistorische waarde van het Jackblockgebouw boden de plek, het volume, de ruime verdiepingshoogte en de constructie goede uitgangspunten voor een flexibel en gevarieerd aanbod aan appartementen.

De grootste uitdagingen zaten hem in de huid van het bestaande gebouw. Na constructief onderzoek bleek dat de omtrek van de kelder groter was dan de omtrek van de toren. Dit leidde tot de stellige beslissing om de bestaande gevel volledig te verwijderen, de verdiepingsvloeren naar alle zijden te verlengen en het gebouw te voorzien van een nieuwe volledig glazen huid. De nieuwe gevel is geconstrueerd met gebruik van eenzelfde type kozijnprofiel voor zowel de horizontale schuiframen ter plaatse van de balkons, als de verticale schuifpuien, erkers en vast glas, wat resulteert in een subtiele tactiliteit in de gevel. Tegelijkertijd draagt de expressiviteit van de balkons bij aan een sterke uitstraling, die refereert aan de naoorlogse architectuur.

Uniek woonproduct
Het woonproduct in Rijswijk kenmerkt zich door een veelheid aan eengezins-rijwoningen en galerijflats. Bij de transformatie van De Generaal is gekozen om een optimistisch tegengeluid te bieden voor het huidige woningaanbod in Rijswijk, waarmee een nieuwe tijd wordt ingeleid. De Generaal biedt ruimte aan bijna 200 appartementen met portiekontsluiting, waarvan een-derde koop- en twee-derde huurwoningen, met oppervlaktes variërend van 70 tot 100 m2. De verdiepingshoge ramen, van plaatselijk 5 meter breed zonder tussenstijlen, bieden de appartementen een unieke ruimtelijke kwaliteit en de bewoners een fascinerend panorama over de regio.

Een deel van de begane grond is bestemd voor commerciële voorzieningen, waardoor een aantrekkelijke actieve plint ontstaat, dat zorgt voor een verbetering van de openbare ruimte en aansluiting op de omgeving. In de bestaande kelder zijn de individuele bergingen en een collectieve fietsenstalling gerealiseerd.

De transformatie van De Generaal heeft geresulteerd in een krachtig, karaktervol en maximaal transparant woongebouw, dat zowel in woonproduct als in uitstraling een verrijking is voor Rijswijk.