Ga direct naar de inhoud

De Fabriek Delfshaven dingt mee naar Gebouw Van Het Jaar

Zicht vanaf de Schie

Mei heeft het project De Fabriek Delfshaven ingezonden voor de prijs van Gebouw van het Jaar * in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie. De Fabriek Delfshaven is hiervan een uitstekend voorbeeld. Het gebouw heeft ervoor gezorgd dat de leefbaarheid in de wijk is versterkt.

De Fabriek heeft aangetoond  een enorm succes te zijn en ook zo gewild dat alle bedrijfsruimten snel waren  verhuurd en dat er tot op heden nog steeds een wachtlijst is. Wat daarin ongetwijfeld meespeelt, is dat het gebouw een sterke identiteit heeft, niet in het minst door zijn centrale ligging in Delfshaven. De Fabriek speelt optimaal in op de behoeften van werkers uit de kenniseconomie. Veel mensen die in De Fabriek hun plek hebben gevonden, zaten eerder in meer perifeer gelegen bedrijfsgebouwen in Rotterdam. Daarnaast zitten de huurders niet vast aan langjarige huurcontracten, maar hebben ze een opzegtermijn van twee maanden. Ook het succes van de buurtgerichte functies als een Indonesisch restaurant, een pannenkoekenhuis, een yogastudio, een zangschool en een creatieve buitenschoolse opvang, tekent de sterke lokale verankering van de Fabriek.

Maar ook de architectuur heeft een belangrijke rol in het succes gespeeld door waarde aan het complex toe te voegen. Door op de grens van de fabriek en de pandjes een atrium in het complex te maken is licht en lucht tot onderin het gebouw gebracht en is er tegelijkertijd een gezamenlijk hart gecreëerd. Bekijk hier de inzending.

* Beste Gebouw van het Jaar 2014 is de prijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en maatschappij meerwaarde bieden, uitgereikt door de branchevereniging voor architectenbureaus (BNA).