Ga direct naar de inhoud

Cultuur Cluster in Fenix Docks

Katendrecht is de laatste jaren veranderd van een verwaarloosd havengebied tot een bloeiende en trendy plek voor culinaire, creatieve en culturele ondernemingen. Mei architects and planners heeft het plan uitgewerkt om Fenixloods I te transformeren tot een blijvende plek voor recreatie en cultuur. In het voormalige pakhuis komt straks Fenix Docks, met het Cultuur Cluster en verschillende ondernemingen die actief zijn binnen de 3 C’s (culinair, creatief en cultureel).

Fenix Docks biedt onderdak aan de drie bekende culturele instanties die samen het Cultuur Cluster vormen: Conny Janssen Danst, Codarts en Circus Rotjeknor. Mei heeft een sleutelrol gespeeld in het bemiddelen tussen de gemeente Rotterdam en deze instanties.  Voor het inpassen van de diverse benodigde ruimtes in de bestaande structuur van de loods heeft Mei inventieve oplossingen gevonden. Met name de benodigde kolomvrije ruimten, de gevraagde vrije hoogte van de trainingsruimten en het gezamenlijk gebruik van diverse ruimten maakten deze inpassing gecompliceerd.

Het resultaat is een slim ontwerp met zowel gezamenlijke als privé ruimtes. Op diverse plekken zijn spontane ontmoetingen tussen de verschillende instanties mogelijk, maar is er ook voldoende privacy. De foyer is zo’n gezamenlijke ruimte voor ontmoetingen, met een glazen wand die een inkijkje geeft in de trainingsruimte van Codarts. De foyer is toegankelijk vanaf het Dolf Henkesplein aan de zuidzijde van het gebouw en geeft toegang tot het ‘docks’ gedeelte en het ‘arts’ gedeelte van het Cultuur Cluster.

Het programmeren van ondernemingen aan de Rijnhavenkade en de Veerlaan zijde geeft het gebouw een actieve plint. Om beide zijden van het gebouw goed toegankelijk te maken heeft Mei een passage ontworpen die dwars door het gebouw loopt van de Veerlaanzijde naar de Rijnhavenzijde. Overdag is deze passage open voor publiek. Bewoners van de bovenliggende lofts hebben via een entreehal in de passage toegang tot hun woning. Glazen wanden in de passage bieden bewoners en bezoekers ook een blik in het Cultuur Cluster.

Fenix Docks krijgt een zeer levendige, creatieve en open uitstraling. Mei architects en planners zal deze karakteristieken ook doorvoeren in de uitwerking van het interieur van het Cultuur Cluster.