Ga direct naar de inhoud

Bouw SAWA Rotterdam van start

De bouw van SAWA – het allereerste circulaire houten woongebouw van 50 meter hoog in Nederland – is begonnen. Op een feestelijke bijeenkomst op 18 november is het symbolische startsein gegeven voor de bouw van dit iconisch woongebouw op de Rotterdamse Lloydpier. Een bewoner van SAWA, de gemeente Rotterdam, de ontwikkelaars van Nice Developers en ERA Contour, Mei architects and planners en de belegger Focus Real Estate vulden samen een speciale SAWA plantenbak met een selectie van planten die uiteindelijk op de groene terrassen van het gebouw een plek krijgen. Deze plantenbak is overhandigd aan Tuin op de Pier, een groen buurtinitiatief direct naast de bouwplaats. Zij beheren de plantenbak totdat SAWA gereed is. De verwachting is dat dit eind 2024 zal zijn.

Header foto v.l.n.r.: Eric Dijkhuizen (Tuin op de Pier), Freek Boeijen (Focus Real Estate), Jos Melchers (Gemeente Rotterdam), Robert Winkel (Nice Developers + Mei architects and planners), Mark Compeer (Nice Developers), Bianca Seekles (ERA Contour), Jeroen Heijdra (ERA Contour) Wim Verschoor (ERA Contour), Ron Zwinkels-Machielsen (bewoner SAWA)
Fotograaf: ©Jerry Lampen

01 slides

Inclusief voor bewoners en vogels, vlinders en bijen

In SAWA komen 50 middenhuurwoningen, 20 vrije sector huurwoningen en 39 koopwoningen. Alle nieuwe bewoners wonen straks in een duurzaam houten gebouw vol groen. Maar liefst 700 strekkende meter aan plantenbakken met 19 verschillende soorten planten vind je straks terug in de gevels en op het dek van SAWA. Evenals een veelheid aan leefplekken voor vogels, vlinders en bijen. Dankzij deze flora en fauna versterkt SAWA de biodiversiteit en takt het aan op de bestaande ecologische structuur van de omgeving. Juist in de stedelijke en grotendeels stenige omgeving van het Lloydkwartier is SAWA daarmee van meerwaarde voor de hele wijk.

“Over een paar jaar staat op de Loydpier de eerste houten woontoren van Rotterdam met heel veel groen. SAWA is hét bewijs dat het mogelijk is om een duurzaam gebouw neer te zetten met betaalbare huizen dat ook nog eens circulair gebouwd wordt. Dat is gewoon nog niet eerder gedaan in deze stad.”

Chantal Zeegers
Wethouder van Klimaat, Bouwen en Wonen
© Beeldenfabriek

Bouwen in hout op unieke wijze

SAWA wordt voor 90 procent van CLT (cross laminated timber) gemaakt. Het gebruik van beton wordt tot een minimum beperkt. Dat is bijzonder, want op de vloeren van CLT wordt normaal gesproken beton gestort, maar niet bij SAWA. “Op de CLT-vloeren in SAWA gebruiken we droge ballast, zodat het gebouw volledig circulair en dus losmaakbaar is. Dat is uniek voor een houten gebouw van 50 meter hoog”, legt Robert Winkel van Nice Developers en Mei architects and planners uit.

“SAWA is een bijzonder innovatief project. Doordat SAWA van hout wordt gebouwd, stoot het geen CO2 uit, maar slaat het juist CO2 op. Alleen al met de bouw van SAWA wordt 5.000 ton CO2 opgeslagen. Daarmee leveren we een enorme bijdrage de reductie van CO2 en dus aan het tegengaan van de klimaatverandering”vertelt Jeroen Heijdra, directeur bij ERA Contour.

De CLT-delen worden grotendeels prefab aangeleverd en vervolgens gemonteerd op de bouwplaats. Dit zorgt voor minder handelingen op de bouwplaats zelf, waardoor er weinig overlast is en schoon kan worden gebouwd.

Voor 1 SAWA boom komen er 4 terug

“Het hout voor SAWA is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Duitsland. In het bos worden volgroeide bomen geselecteerd voor de kap en alleen deze bomen worden verwijderd. Het bos en de biodiversiteit ter plaatse blijft zo in stand. Voor elke boom die nodig is voor de bouw van SAWA, worden vier verschillende soorten bomen terug geplant”, vertelt Mark Compeer van Nice Developers.

Prijswinnend project

Nog voor SAWA er staat, wint het project meerdere prestigieuze internationale architectuurprijzen. “Deze internationale waardering sterkt ons team dat we echt met iets bijzonder bezig zijn”, aldus Robert Winkel. “De overtuiging en daadkracht om een revolutionair concept als SAWA niet alleen te ontwerpen, maar ook te realiseren, wordt gevoed door de ambitie om bij te dragen aan het reduceren van CO2 uitstoot, versterken van de biodiversiteit, het behalen van (inter)nationale klimaatdoelen én om tegelijkertijd betaalbare woningen te creëren. We ontwikkelen met SAWA een nieuw icoon voor de stad Rotterdam. Een voorbeeld voor toekomstige generaties bouwers én ontwikkelaars.”

SAWA avondimpressie van terras met mensen
© Beeldenfabriek

Samenwerkende partners

Nice Developers en TBI-onderneming ERA Contour ontwikkelen SAWA. ERA Contour is ook verantwoordelijk voor de bouw van SAWA. Mei architects and planners heeft opdracht gekregen om dit appartementengebouw te ontwerpen. Focus Real Estate is de belegger van de huurwoningen.

Meer informatie over SAWA of over woningen die nog te koop zijn in het project vind je op www.woneninsawa.nl.

Gerelateerd project

SAWA

Het gezondste gebouw van Nederland