Op 23 maart nodigen we denkers, doeners, ontwerpers én het publiek uit voor een gesprek over inclusiviteit in de architectuur tijdens de officiële boeklancering van Included. Architectuur als middel voor een nieuwe toekomst in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
Welke belangen en stemmen kunnen bij het ontwerp van de gebouwde omgeving worden meegenomen? Waar liggen de conflicten en mogelijkheden in het huidige onderwijs en de praktijk? Wat zijn de methodes om tot meer inclusiviteit in de architectuur te komen en hoe maken we het verschil?
De programmering van de avond is samengesteld door Mei in samenwerking met Saskia van Stein (IABR). De avond duurt van 19.30 – 21.00 uur en staat onder leiding van moderator Geert Maarse. Reserveer nu een ticket via de website van het Nieuwe Instituut.
Direct-navigatie links
Programma en sprekers
Het programma bestaat uit drie tweegesprekken, waarin het thema inclusiviteit in de gebouwde omgeving wordt bevraagd en bediscussieerd vanuit een wisselend perspectief.
Najah Aouaki (econoom en stedelijk strateeg, Aouaki Concepts) en Francien van Westrenen (beschouwer en cultuurwetenschapper, Nieuwe Instituut) gaan in hun gesprek in op het belang van een meervoudig waardemodel voor een inclusieve stadsplanning, waarin financiële waarde niet leidend is maar slechts een van de waarden die gecreëerd wordt.
Mike Emmerik (Crimson Historians and Urbanists + Independent School for the City) en Marcel Musch (Rotterdamse Academie van Bouwkunst) delen hun beschouwing op hoe onderwijs een rol kan hebben in een andere benadering van de toekomstige ontwerpopgave en hoe dit aansluiting kan vinden op de praktijk.
Robert Winkel (Mei architects and planners + Nice developers) en Nanne de Ru (Powerhouse company + Red Company), beide ontwikkelende architect in Rotterdam, gaan samen in gesprek over welke rol en verantwoordelijkheid zij nemen in hun vak en hoe zijn bijdragen aan een nieuwe inclusieve stad.
Over Included
Als overzicht van 25 jaar ontrafelt het boek Included het werk van Mei. Van de waarden die in gebouwen en stedenbouwkundige plannen zijn ingebed, tot de methoden waarmee projecten zijn ontworpen en gerealiseerd. Welke lessen kunnen we hieruit meenemen, in het licht van de huidige maatschappelijke opgaven?
Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut, het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur, toont het werk van ontwerpers, brengt mensen met elkaar in contact, verzamelt, ontwikkelt en deelt kennis. Wekelijks host het Nieuwe Instituut events rond een urgente vraag in architectuur, design en digitale cultuur, met toonaangevende sprekers uit binnen- en buitenland. Ontmoet mensen, laat je inspireren en praat mee.
De voertaal van de boeklancering ‘Minder Architectuur, meer inclusiviteit’ op 23 maart is Nederlands. Entreetickets zijn verkrijgbaar via het Nieuwe Insituut en kosten 5 euro (incl. 1 drankje).