Ga direct naar de inhoud

Bigbags bij SAWA gevuld voor bruin dak

De bouwwerkzaamheden bij SAWA zijn van start gegaan! Deze week werd de bovenste laag grond afgegraven om ruimte te maken voor de fundering. Deze grond wordt niet zomaar afgevoerd; op de bouwplaats zijn tien bigbags tot de nok gevuld. Deze aarde wordt tijdelijk opgeslagen en hergebruikt voor het bruine dak van SAWA.

De grond waarop SAWA gebouwd wordt, zit vol met zaadjes van planten die er al stonden of spontaan aan zijn komen waaien. Door de bovenste paar centimeter grond van de bouwplaats te bewaren, worden de zaadjes die zich al in de aarde bevinden, gespaard. De grond wordt vervolgens vermengd met gerecycled grind en teruggeplaatst op het dak van de laagbouw van SAWA, zodat de inheemse planten daar kunnen gaan groeien. Met dit bruine dak draagt SAWA bij aan een omgeving die aantrekkelijk wordt voor meer soorten insecten en vogels. En zo kan de zwarte roodstaart, een vaakgespotte gast in het Lloydkwartier, ook in de toekomst zijn favoriete snacks bij SAWA blijven halen.

Tien gevulde bigbags bij SAWA
zwarte roodstaart
© Barky, Vroege Vogels
Bigbags SAWA worden gevuld

Gerelateerd project

SAWA

Het gezondste gebouw van Nederland
SAWA terraces from the square