Ga direct naar de inhoud

Beweging brengt ruimte tot leven – Gouwekerk

Beweging brengt ruimte tot leven

De Gouwekerk in Gouda is een beschermd monument in het hartje Gouda met een korte geschiedenis. Een relatief nieuwe kerk die stamt uit 1902 ten tijde van de Katholieke Emancipatie. Een tal van prominente kerken werden destijds gebouwd en zo ook de Gouwekerk door DPW Dessing. Tot de dag van vandaag is de kerk zelfs het hoogste punt van Gouda, zo’n 80 meter. In de jaren ’70 werd de kerk verkocht, maar niet meer intensief in gebruik genomen. Enkel dopingbijeenkomsten vonden plaats en daardoor is de kerk opnieuw te koop gezet. Nu in handen van White House Development die samen met Mei grootse plannen heeft voor deze prachtige karakteristieke gotische basiliek.

Het publieke interieur, van enorme proportie met een hoogte van zo’n 20 meter, is opgebouwd om zo veel mogelijk licht binnen te krijgen. De ruimtelijke structuur van de gotische kerk biedt daardoor ook veel kansen voor een multifunctionele toekomst die zal bestaan uit tijdelijke en permanente programmering. Evenementen op landelijk niveau als theater, musicals, kerstmarkten en zelfs een ijsbaan kunnen straks plaatsvinden op deze iconische locatie. Amusement wordt de leidende functie van de Gouwekerk.

“Beweging brengt de ruimte tot leven”

 “Het inpassen van flexibele en beweegbare elementen draagt bij aan het behoud van de ruimtelijkheid én flexibiliteit van de Gouwekerk”.

Om de multifunctionaliteit te kunnen realiseren, zullen er verschillende architectonische ingrepen gedaan worden om de flexibiliteit voor kleine en grotere events mogelijk te maken. Veschillende vloeren zullen worden toegevoegd in de zijbeuken en intiemere ruimtes die bestemd zijn voor bijeenkomsten of werkplekken worden gecreërd. Sommige vloeren zullen beweegbaar zijn die gebruikt kunnen worden in verschillende opstellingen. Hierdoor wordt de ruimtelijkheid in de kerk behouden. Het gebruik van led glas als afscheiding wordt ook een belangrijk element om de ruimtelijkheid en het zicht door de kerk heen te bewaren.

Naast het creëren van nieuwe (intieme) ruimtes in de vorm van bijeenkomstplekken en feestruimtes, wordt er voor gezorgd dat de ‘bovenwereld’ tot zijn recht gaat komen. De oude kap met prachtige spanten wordt bereikbaar gemaakt met een hydrolische lift en door nog iets verder te klimmen kom je uit onder de toren, waar een platform komt met een indrukwekkend uitzicht.

Binnenkort meer over dit project!