Ga direct naar de inhoud

Artwork TIJD op De Lijnbaan

In 2018 werd Mei benaderd door JD Sports om de renovatie van het pand Lijnbaan 91 vorm te geven en te begeleiden. Het pand bevindt zich op de hoek van de Lijnbaan en Van Oldenbarneveltplaats en maakt onderdeel uit van het Rijksmonument ‘Lijnbaancomplex’. Voor de gevels is het uitgangspunt dat deze (grotendeels) terug worden gerestaureerd naar het historisch beeld van 1953 en dat houdt ook in dat er een nieuw artwork wordt toegevoegd aan de gevel, als verwijzing naar het originele artwork dat in de jaren ’70 van de vorige eeuw verloren is gegaan. Dit artwork is ontworpen door Milou van Ham en wordt momenteel vervaardigd door Kunstregie.

Kunstwerk TIJD
In het ontwerp wordt een nieuw kunstwerk op de historische positie geplaatst. Het kunstwerk wordt gemaakt met glas appliqué, een semi-translucente techniek om het contrast tussen levendige texturen en mat-betonnen elementen te accentueren, zoals genoemd in de ‘cultuurhistorische verkenning’ gemaakt door BAAC. ‘s Nachts is het kunstwerk voorzien van achtergrondverlichting. Het thema van het kunstwerk is TIJD, refererend naar het concept van de renovatie: het herstellen van een bepaalde tijdslaag. De techniek van glas appliqué is gekozen omdat deze vaker werd gebruikt in de naoorlogse gebouwen van Rotterdam, en is gebaseerd op de historische afbeeldingen van Lijnbaan 91.

Dit soort kunstwerken uit de jaren ’50 leek op een moderne, abstracte stijl met thema’s als naoorlogse wederopbouw en welvaart. Ze waren gebonden aan de gebouwen / architectuur waarop ze waren geplaatst en niet separaat gezien worden. Het nieuwe kunstwerk is gebaseerd op hetzelfde concept: het maakt deel uit van het gebouw en de context, en vormt geen onderdeel van de signing van de retailer, JD Sports.

Teamwork
Het kunstwerk wordt ontwikkeld door kunstenaar Milou van Ham. Milou is tevens betrokken geweest bij eerdere Mei projecten als De 4 Werelden in Spijkenisse en recent De Verkenner in Kanaleneiland Utrecht.
In dit project werkt Milou samen met Niels Vrijdag (ontwerp), Tsead Bruinja (tekst), Roy Wijte (Mei architects and planners), Geert van de Camp (advies), en Lennart Visser (van Van Kolsteren Projekten). Het kunstwerk wordt gerealiseerd door Ad van der Hoven van KunstRegie.

Renovatie gevel Lijnbaan 91
Onderdelen die in de reeds vergunde Lijnbaan renovatie zijn vergund, worden opgenomen en omarmd in het plan voor Lijnbaan 91. Zo wordt de huidige winkelpui volledig vervangen. Hiervoor komt op de plaats een nieuwe transparante winkelpui, waarvan de opdeling het Lijnbaanstramien van de verdiepingsgevel aan de Lijnbaan volgt. Alle colorbel gevelpanelen in de verdiepingsgevel worden verwijderd. Hiervoor komen composiet-elementen terug in de plaats met een kleur, materiaaltoeslag en structuur conform situatie 1955. Aan de Lijnbaan- en Van Oldenbarneveltplaats-gevels zullen op de verdiepingsgevel de aluminium puien worden vervangen voor stalen puien met de oorspronkelijke roedeverdeling uit 1955, inclusief artwork. Alle originele schokbetonnen elementen zullen worden gereinigd en ontdaan van de verschillende lagen verf, ook aan de achtergevel van het pand, waar tevens een 3-tal etalagepuien worden toegevoegd.