Ga direct naar de inhoud

5x Retrofits van Mei

Vorige week deelden we het inspirerende artikel dat Oliver Wainwright schreef voor The Guardian, ‘Demolition is an act of violence’:

“The timing couldn’t be more urgent. (…) The critical onus on architects and developers is to retrofit, reuse and reimagine our existing building stock, making use of the “embodied carbon” that has already been expended, rather than contributing to escalating emissions with further demolition and new construction.”

Wainwright luidt de noodklok: het is hoog tijd voor verandering. We moeten waarderen wat er reeds aanwezig is en deze kwaliteiten benutten om tot betere ontwerpen te komen voor de toekomst. En dat komt niet als een verrassing. Daarom bouwt Mei sinds oprichting al graag voort op het bestaande. Onze ontwerpen maken historische lagen zichtbaar en zinspelen op geschiedenis die niet meer fysiek aanwezig is. Op deze manier nemen we niet alleen onze verantwoordelijkheid in het reduceren van uitstoot, maar creëren we betekenisvolle gebouwen die actief bijdragen aan een betere samenleving.

Afgelopen week deelden we een aantal bijzondere retrofit projecten van Mei:

Kaaspakhuis

Midden in het atrium van het Kaaspakhuis in Gouda vind je de liftschacht, verborgen tussen twee rustieke oude muren. Oorspronkelijk liep er een smalle steeg tussen de muren, die de twee gebouwen van het pakhuis scheidde. Door delen van de muur te behouden, zijn we erin geslaagd om de geschiedenis van het pakhuis in leven te houden en tegelijkertijd comfort voor de bewoners toe te voegen.

Lees hier meer over het Kaaspakhuis.

Frontaal beeld genomen vanuit het atrium, kijkend op de gevel met gallerijen

MENU

Dit gebouw, ontworpen door Aronsohn, is een typisch jaren tachtig gebouw met een sobere, gesloten uitstraling. Dit is te herleiden naar de vroegere functie van het gebouw, dat oorspronkelijk werd gebruikt om medicijnen op te slaan. Van 2006 tot 2021 was het vervolgens in gebruik als gemeentelijk fietsendepot. Het gebouw heeft bijzondere kenmerken, zoals grote hoogtes en eindeloze kolommen aan de binnenzijde. Na transformatie zal “MENU” een kathedraalachtige ruimtelijkheid hebben; het perfecte toneel voor voor de geplande markthal.

Fotograaf Ossip van Duivenbode bezocht de locatie om de huidige situatie vast te leggen. Vind de foto’s op deze pagina.

Lees hier meer over MENU.

Avondimpressie na oplevering tweede fase. Mensen zitten op het horecaplein, en op het dak van het oude gebouw zijn de nieuwe woningen toegevoegd.

Jobsveem

Bij het Jobsveem in Rotterdam bliezen we het industriële pakhuis opnieuw leven in. Dit rijksmonument had sinds de oplevering in 1913 een zeer gesloten karakter, bedoeld om de opgeslagen goederen te beschermen tegen te veel daglicht, regen en wind. Om comfortabele woon- en werkunits te creëren, was de belangrijkste uitdaging van deze transformatie om daglicht in het gebouw te laten toetreden. Nu is het Jobsveem een karakteristiek en modern loftgebouw geworden.

Lees hier meer over het Jobsveem.

Nachtfoto van de voorgevel, met licht dat achter de glazen hoven zichtbaar is

Kabeldistrict

Het plein bij Kabeldistrict, nu vs later. Wat een verschil er gemaakt kan worden als de bestaande kwaliteiten volop benut worden! De zichtbare samensmelting van oud en nieuw creëert een sterke identiteit die bijdraagt aan samenhang en verbinding tussen de toekomstige ondernemers en bewoners.

Lees hier meer over het Kabeldistrict.

Bestaande situatie patio Kabeldistrict

Fenix I

Met meer dan 20 architectuurprijzen op zijn naam werd Fenix I al snel ons bekendste retrofitproject. Het gebouw bestaat uit drie verschillende delen: de oorspronkelijke Holland Amerika Lijn-overslagloods, een tussenlaag met binnentuin en een toplaag met loft-appartementen. Om het bestaande gebouw te behouden en tegelijkertijd sterk genoeg te maken voor het nieuwe volume, werd een innovatieve stalen tafelconstructie dwars door de oude loods geplaatst.

Lees hier meer over Fenix I.

Fenix gezien vanaf de brug @ossip

Lees ook

Bestaand & Nieuw

Voortbouwen op het bestaande Mei behoudt kwaliteiten van de bestaande gebouwde omgeving voor nieuw gebruik. Met ruim 20 jaar ervaring in de realisatie van stedenbouwkundige en architectonische transformatieprojecten, zijn we…

Fenix-zijgevel_bestaand-nieuw_VK