Transformatie van het Oceaanhuis

Mei gaat het Stokvisgebouw  – beter bekend als het Oceaanhuis – aan de Westzeedijk in Rotterdam nieuw leven inblazen. In opdracht van Waterford Investments & Vervat Vastgoed wordt dit rijksmonument omgebouwd tot een uniek woongebouw. Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd voor de firma Stokvis & Zn., bekend van de productie van industriële producten en bromfietsen (Zundapp en Puch). Het was  een ‘modern zakenpaleis’,  met noviteiten als autopassages door het gebouw, een overdekte binnenplaats en een kantine met dakterras.

Geschiedenis

Het gebouw is in de oorlog gebombardeerd en daarna opnieuw opgebouwd in dezelfde vorm. In 1973 verhuisde de firma Stokvis en sindsdien is het gebouw door  een veelheid aan instellingen en bedrijven in gebruik, zoals de Hogeschool, Politie en de Gemeente Rotterdam. Door de bewogen geschiedenis zijn in het gebouw veel verschillende tijdslagen zichtbaar. De Rijksmonumentale onderdelen blijven intact, zoals de entree aan het Heiman Dullaertplein, de Gotische zaal en Tudor zaal en de kantine op het dak. Met de transformatie naar een loftwoongebouw voegt Mei architects and planners, met respect ten opzichte van het bestaande gebouw, een nieuwe tijdslaag toe.

Gevarieerd woonprogramma

Het programma bestaat uit een mix van ca. 150 woningen in veel verschillende woningtypen (50-250 m2): gezinsappartementen, studio’s, loftwoningen, hoekappartementen, woon-werkappartementen, en penthouses. Door in de plattegrond de bestaande lichthoven te koppelen ontstaan als het ware een binnenring en een buitenring.  Woningen aan de binnenring liggen aan het atrium. Deze ruimte werd oorspronkelijk gebruikt voor het laden en lossen van vrachtwagens voor de fabriek,  en zal worden omgevormd tot een unieke binnentuin voor de bewoners. De woningen in de buitenring worden vanaf de straat ontsloten. Deze lofts krijgen prachtige monumentale hoge plafonds met afgeronde plafondaansluiting en monumentale raamindelingen.

Aan de binnenring zijn ook de monumentale trappenhuizen gekoppeld die worden gebruikt om de nieuwe woningen op het dak te bereiken. Deze woningen zijn georganiseerd rondom de bestaande lichthoven en zijn voorzien van een dakterras over de volledige breedte. De nieuwbouw voegt zich fraai naar de monumentale dakkantine en de Julianazaal.

Interesse?

Bezoek de officiële website van WEST 507: www.west507.nl

Pre-Sale start zondag 15 oktober 2017