boutiquehotel en appartementen in uniek historisch ensemble

Het Weeshuis Gouda is een verzameling unieke historische panden in het centrum van Gouda. De bijzondere rijks- en gemeentelijke monumenten vormen samen een cultuurhistorisch zeer waardevolle locatie. Het Weeshuis ensemble is gelegen in het oudste en meest sfeervolle deel van de binnenstad, tussen groen en andere topmonumenten van de stad zoals de Sint Janskerk. De rijke historie en de verhalen van de Goudse mensen die daar deel van uit hebben gemaakt, vormen een belangrijk onderdeel van het concept. Ontwikkelaar WHD en Mei architects and planners zijn uitgebreid in de geschiedenis van de afzonderlijke gebouwen én in de geschiedenis van Gouda en haar ambachten gedoken. In de voorgestelde transformatie van het Weeshuis tot luxe hotel-restaurant en appartementen voor jonge mensen zal de kleurrijke geschiedenis zichtbaar en voelbaar worden gemaakt.

Op een zorgvuldige en vanzelfsprekende wijze wordt het toekomstige gebruik met het culturele erfgoed verbonden. De indeling van het nieuwe plan volgt als vanzelfsprekend uit de bestaande gebouwen van het Weeshuis. De Patersteeg, die in de huidige situatie de gebouwen juist van elkaar scheidt, vormt straks een verbindende passage. Hier wordt de rijke historie van het Weeshuis ensemble voorzien van een eigentijdse laag. De steeg wordt getransformeerd tot een museale architectonische ruimte. Langs de wanden van de passage vertellen historische beelden ‘Goudse’ verhalen.

De rijke historie van het Weeshuis wordt niet alleen in de steeg, maar in het hele gebouwensemble voelbaar gemaakt. Zo komt in elke hotelkamer een historisch schilderij te hangen. Verhalen en fragmenten over de geschiedenis van het gebouw zullen door middel van teksten subtiel worden verwerkt in het interieur. En ook het personeel zal worden aangemoedigd de historische verhalen van het gebouw door te vertellen.

Het hotel is georganiseerd rondom het monumentale Weeshuishof, wat straks het mooiste terras van Nederland zal zijn. Op de begane grond komt straks de lobby en een luxe restaurant. Aan de andere zijde van de Patersteeg, en in het voormalige gymnastieklokaal komen appartementen voor jonge mensen. De appartementen zijn compact maar, door de aanwezige vrije hoogte en de mogelijkheid tot het maken van een entresol, hebben ze loftkwaliteit. De appartementen zijn gegroepeerd rondom een sfeervolle gezamenlijke binnentuin.

Bekijk ook de video waarin Robert Winkel een toelichting geeft op de kansen en mogelijkheden bij de transformatie van het Weeshuis tot luxe hotel-restaurant en appartementen voor jonge mensen.