multifunctioneel mediagebouw

Het nieuwe onderkomen van de lokale radio- en televisiezender RTV Rijnmond maakt als fase 4A onderdeel uit van de herontwikkeling van de Schiecentrale aan de Rotterdamse Lloydstraat. Het gebouw, waarin behalve RTV Rijnmond ook nog andere bedrijven zijn gevestigd, vormt samen met de Schiecentrale, het 25kV gebouw, hotel-restaurant STROOM en de nieuwbouw van fase 4B het hart van de creatieve industrie in Rotterdam.

De robuuste uitvoering van het gebouw van RTV Rijnmond, zowel in schaal als in beeld, is een directe verwijzing naar de grote omvang van de Schiecentrale – een voormalige elektriciteitsfabriek – en naar de imposante zeeschepen die vroeger afmeerden aan de nabijgelegen kade. De gevel van het gebouw is uitgevoerd in roestbruine gietijzeren panelen, die zijn voorzien van zowel historische als hedendaagse motieven uit de maritieme en audiovisuele sfeer (ontwerp door Studio Job). Naar de Lloydstraat maakt de gevel op de begane grond plaats voor een transparante wand van glas, waarboven twee met gietijzeren panelen beklede verdiepingen uitkragen. Dit deel van het gebouw oogt daardoor als een grote luifel die de aandacht vestigt op de entree en studio’s van RTV Rijnmond.

Machinehal 
De entree geeft toegang tot een grote hal, waarin studioruimten zijn te zien waar regionale radio- en tv-producties worden gemaakt. Rondom de studio’s zijn alle facilitaire ruimtes gerangschikt. Deze functies, die door middel van trekstangen in de hal hangen, wekken in combinatie met de ruime vide de indruk van een industriële machinehal, waarin geen havenproducten, maar nieuws wordt verwerkt.

De twee met gietijzeren panelen beklede verdiepingen rusten op opvallende V-vormige warmgewalste stalen profielen, waarvan de naar elkaar toelopende poten op het studioplein samenkomen. Dit studioplein werkt als een ontmoetingsplein. Op de profielen rusten twee grote vakwerkliggers met een lengte van 45 meter. Het geheel heeft het karakter gekregen van een naar binnen gehaalde containerkraan. Ook de andere constructieonderdelen brengen de industriële havenactiviteiten van weleer in herinnering. De stoere boutverbindingen zijn in het zicht gelaten. In combinatie met de roestige gevel maakt het gebouw daardoor een subtiel doorleefde indruk. In het ontwerp is rekening gehouden met eventuele verandering van functie in de toekomst. Mocht RTV Rijnmond het pand gaan verlaten dan zijn de studio’s eenvoudig te transformeren naar kantoor- en werkruimten. Het gebouw heeft hierdoor een duurzame toekomst door de flexibiliteit in gebruik.

Projectblad Kraton230.pdf (8 MB) download