Confectiefabriek wordt woongebouw

De confectiefabriek van de gebroeders Groosjohan verhuisde in 1920 naar het statige hoekpand op de hoek van de Aleidisstraat en de Jan van Avennesstraat in de Rotterdamse wijk Middelland. Nu, bijna honderd jaar later, is er weinig over van de oorspronkelijke allure van dit karakteristieke hoekpand. De verticaliteit is grotendeels verdwenen en veel karakteristieke details ontbreken.

In het transformatievoorstel van Mei wordt allereerst de buitengevel gerestaureerd. De gemetselde dakrand en de vlaggenmast boven de statige entree worden hersteld. De kozijnen en ramen krijgen weer de oorspronkelijke kleuren en de valramen worden weer voorzien van verticale roedes.

Om de aansluiting op het openbaar gebied te verbeteren wordt de maaiveldaansluiting verzacht door toepassing van geveltuinen en komen er enkele woningvoordeuren aan de straat. Het gat in de straatwand van de Jan van Avennestraat ter plaatse van de steeg wordt opgevuld met twee nieuwe woningen.

Het programma bestaat in totaal uit 25 woningen met een gemiddeld oppervlak van 85m2 . De woningen krijgen loftkwaliteit, met grote raampartijen, veel daglicht en een grote verdiepingshoogte. Op het dak worden enkele bijzondere loftappartementen met dakterras toegevoegd. Voor de ontsluiting van de woningen kan het oorspronkelijke karakteristieke trappenhuis worden gebruikt. De Confectiefabriek vormt straks zowel in woningaanbod als in uitstraling een sterke toevoeging aan de wijk.

(exterieurimpressies: De Beeldenfabriek)